Inhoudstafel

Alles wat je moet weten over dropshipping

De term dropshipping is vooral de laatste 5 jaar een veelbesproken onderwerp onder online ondernemers. Misschien heb je al een idee van wat het precies inhoudt, maar na het lezen van dit artikel weet je alles wat je over dropshipping moet weten. Zo vermeld ik de voordelen van dropshipping, de nadelen van dropshipping, waarom het zo aan populariteit heeft gewonnen in de afgelopen jaren, hoeveel je ermee kan verdienen en welke webshop software het beste voor je dropshipping webshop zijn. Ook geef ik tips over het vinden van een winstgevende niche, hoe je goede producten kunt vinden en welke afspraken je moet maken met je leverancier.

Wat is dropshipping nu precies? Dropshipping is een vorm van e-commerce. Als een dropshipper werk je eigenlijk als een soort tussenpersoon. Een consument bestelt een product via jouw website, socialmedia-kanaal of een ander platform en jij geeft de bestelling vervolgens door aan de groothandel of leverancier. Zij zullen het product versturen vanuit jouw naam naar de klant toe. Hierdoor hoef je zelf geen voorraad te hebben. Jij als retailer hebt dus geen enkel fysiek contact met het verkochte artikel. Dit is ook één van de grootste voordelen van dropshipping. Let er overigens wel op dat de meeste dropshipping leveranciers niet de retourverwerkingen doen. Wil een klant van jou het product retourneren, dan zul jij dit product moeten terugnemen.

De voordelen van dropshipping

Dropshipping kent vele voordelen. Zo gaf ik hierboven al aan dat één van de belangrijkste voordelen is dat je geen eigen voorraad hoeft te hebben. Hierdoor heb je dus weinig startkapitaal nodig en daardoor kunnen ook veel jonge ondernemers een eigen webshop runnen. Zorg ervoor dat de groothandel geen vermelding van zichzelf op de verpakking toont. Het is geregeld voorgekomen dat dropshippers de producten van AliExpress bestellen en dit op de verpakking was vermeld. Hierdoor voelt de consument zich sneller belazerd. Wij hebben een lijst opgesteld met betrouwbare Nederlandse leveranciers, die je hier kunt downloaden.

Een ander groot voordeel van dropshipping is dat je nooit met overtollige producten komt te zitten. Producten die je normaal gesproken in grote aantallen zou inkopen, maar aan de straatstenen niet kwijt kunt raken. Wanneer je een dropshipping webshop hebt en een product verkoopt niet goed, kan je deze van de website verwijderen of gewoon op de website blijven vermelden zonder dat dit je geld kost. Hierdoor is het ook makkelijker om veel verschillende producten te testen en een groter assortiment aan te bieden. Op YouTube zijn er voldoende video’s te vinden over hoe je producten het beste kan testen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram.

Ook is dropshipping een goede manier om ervaring op te doen in de e-commerce-branche. Door het runnen van een dropshipping webshop doe je enorm veel ervaring en kennis op.

Het laatste voordeel van dropshipping dat ik wil uitlichten is dat je niet locatiegebonden bent. Je kan je bedrijf eenvoudig blijven runnen tijdens een vakantie of tijdens het reizen.

Dropshipping heeft dus veel voordelen, maar er zijn ook nadelen die je in overweging moet nemen voor je besluit om te beginnen met dropshipping.

De nadelen van dropshipping

Hierboven heb ik de voordelen van dropshipping op een rij gezet. Er zijn dus genoeg redenen te bedenken waarom je een dropshipping webshop zou moeten beginnen. Echter, er zijn ook genoeg nadelen van dropshipping te bedenken. Hieronder heb ik meerdere nadelen van dropshipping op een rij gezet.

Het eerste nadeel van dropshipping is dat jij aansprakelijk blijft. Je verkoopt het product niet zelf, maar de consument heeft het product wel van jou gekocht. Wanneer er iets mis gaat met de verzending, het product beschadigd is of wanneer de klant niet tevreden is, dien jij dit op te lossen. Vooral wanneer je producten bij leveranciers uit China koopt, hoef je op weinig medewerking te rekenen. Er zijn genoeg klachten te vinden over dropshipping webshops die producten van lage kwaliteit verkopen en alle klachten en retourzendingen niet meer aankonden.

De invoerrechten en btw-constructies is een punt dat door veel dropshippers wordt genegeerd. Je bent verplicht om te voldoen aan alle btw- en douane-verplichtingen. Doordat je uit naam van klant een product besteld, kunnen deze kosten uiteindelijk verhaald worden bij jouw klant. Het postbedrijf schiet de kosten tijdens het importeren namelijk voor en verhalen deze op de koper van de bestelling. Zij weten niet dat de koper een klant van jou is.

Een voordeel van dropshipping is dat er weinig startkapitaal voor nodig is en dat het voor veel (jonge) ondernemers toegankelijk is. Hier schuilt ook direct het gevaar. Zo is het een nadeel dat er ontzettend veel concurrentie op de markt is. Het is dus belangrijk dat je je goed weet te onderscheiden.

Je hoeft zelf geen pakketten te verzenden en dat is een groot voordeel van dropshipping. Echter, hier geef je wel de controle over een bestelling uit handen. Mocht jouw leverancier er een zootje van maken, dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Dit komt jouw merkimago natuurlijk niet ten goede.

Dropshipping vs. affiliate marketing

Dropshipping en affiliate marketing hebben veel overeenkomsten, maar het grootste verschil is dat je bij affiliate marketing jouw bezoekers naar andermans website stuurt en bij een dropshipping webshop dit niet het geval is. Koopt jouw bezoekers vervolgens iets bij de partner, dan ontvang je hier een commissie over. De commissie wordt bepaald door je partner en tenzij je een heel goedlopende website hebt, heb je hier weinig invloed op. Bij dropshipping webshop bestellen je bezoekers bij jou en kun jij zelf de prijzen en winstmarges bepalen. Door de hogere winstmarges bij dropshipping is het eenvoudiger om je website op social media en andere websites te promoten. Bij affiliate marketing moet je het voornamelijk hebben van organische bezoekers (bezoekers vanuit zoekmachines). Een goede reden om een affiliate website te maken is dat je ten opzichte van dropshipping is dat je niet verantwoording bent bij klachten.

Waarom is dropshipping zo populair?

Ik heb hierboven al een aantal voordelen van dropshipping een rij gezet. Hieruit kun je wel opmaken waarom dropshipping zo populair is. Zo is het voor bijna iedereen toegankelijk. En dankzij de verschillende professionele webshop software, kan je binnen een dag al beschikken over een professioneel uitziende webshop. Verder heeft dropshipping aan populariteit gewonnen omdat je veel succesverhalen op YouTube en Facebook tegenkomt. Verhalen dat jonge ondernemers binnen enkele maanden of jaren tienduizenden euro’s per maand binnenhalen. Dit is niet onmogelijk, maar het is helaas niet zo gemakkelijk als sommige influencers het laten overkomen.

Hoeveel kan je verdienen met dropshipping?

Op de vraag hoeveel je kan verdienen met dropshipping is het lastig om een duidelijk antwoord te geven. Er is veel concurrentie op de markt en daarom wordt er vaak gezegd dat er niet veel verdiend kan worden met dropshipping. Dit is echter niet waar. Het is wel belangrijk dat je je weet te onderscheiden van andere dropshippers. Weet je dit goed te doen, dan kan je zeker maandelijks enkele honderden of duizenden euro’s verdienen. Het is zeker mogelijk om tienduizenden euro’s met dropshipping te verdienen, maar hier is veel geld voor marketing voor nodig en ook voldoende kennis is vaak een vereisten. Dit zul je in het begin dus niet zo snel bij elkaar verdienen.

Wat zijn goede webshop software voor je dropshipping webshop?

Op mijn website heb ik een artikel toegewijd aan de beste tools voor een dropshipping webshop.

Ik zal in dit artikel kort ingaan op wat volgens mij goede dropshipping webshop tools zijn. Voor wie het belangrijk vindt dat de webshop tool beschikt over een Nederlandse helpdesk, moet kiezen tussen Lightspeed, MijnWebwinkel of JouwWeb. Verder is er WooCommerce (WordPress), dat gratis te gebruiken is en dat ontzettend veel mogelijkheden biedt een goede optie. Daarnaast zijn BigCommerce en Shopify enkele van de grootste spelers op de markt. Al deze bedrijven bieden ontzettend veel mogelijkheden om van je webshop een succes te maken. Wil je meer weten over deze bedrijven? Lees dan het eerder genoemde artikel of bezoek de websites van de bedrijven.

Het vinden van dropshipping producten

Ook over het vinden van goede dropshipping producten heb ik een artikel geschreven. Deze kan je hier bekijken. Er zijn enkele platforms waar je duizenden groothandels wereldwijd kunt vinden. Platforms als Salehoo en Spocket zijn erg goed voor het vinden van een betrouwbare internationale leverancier. Wil je liever samenwerken met Nederlandse leveranciers, dan is onze lijst met meer dan honderd Nederlandse leveranciers interessant.

Afspraken maken met je leverancier

Met een dropshipping webshop verstuur je de producten niet zelf naar de klant, toch blijf je verantwoordelijk voor de bestelling. Gaat er iets mis met de verzending, is een product beschadigd of wordt een product niet of te laat geleverd, dan moet jij met een oplossing komen. Een slechte leverancier kan dus ook jouw bedrijf schade toebrengen. Daarom is het belangrijk dat je een goede leverancier vindt. Ook moet je afspraken met je leverancier maken. Dit betreft voornamelijk afspraken over verzendingen. Beloof jij bijvoorbeeld dat een pakket binnen 24 uur wordt geleverd of verzonden, dan is het belangrijk dat de leverancier zich hier aanhoudt. Ook kun je afspreken wat er wordt gedaan bij een beschadigde product of een probleem.

Zorg voor een goede klantenservice

Met een goede klantenservice heb je al een streepje voor op veel concurrerende dropshippers. Veel (voornamelijk beginnende) dropshippers geven een goede klantenservice geen hoge prioriteit. Dit heeft als gevolg dat de kans op negatieve reviews veel groter wordt. Dit wil je natuurlijk vermijden. En wanneer je veel bestellingen krijgt, zal het vast wel eens voorkomen dat er iets niet goed gaat. Door dit op een goede manier af te handelen kan je een negatieve beoordelingen voorkomen. Verder valt onder een goede klantenservice een uitgebreide veelgestelde vragen pagina. Dit kan ervoor zorgen dat een klant sneller een bestelling op je webshop plaatst.

Conclusie

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van wat er allemaal bij het starten van een dropshipping webshop komt kijken. Dropshipping kent zowel veel voordelen als nadelen en het is daarom belangrijk dat je deze allemaal tegen elkaar afweegt voor je begint aan een dropshipping webshop. Ik ben echter van mening dat het starten van een dropshipping webshop in bijna alle gevallen een goed idee is. Je doet er namelijk veel ervaring mee op en je leert er enorm veel van bij. Zorg wel dat je van te voren op de hoogte bent van alle belangrijk verplichten. Vooral wanneer je samenwerkt met leveranciers uit het buitenland komt er veel bij kijken.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.