Inhoudstafel

Dropshipping vanuit China

Veel dropshippers maken gebruik van een Chinese leverancier. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want de leveranciers uit China bieden prijzen die je nergens anders tegenkomt. Zo is het al mogelijk om producten op bijvoorbeeld AliExpress, DHgate en Banggood voor enkele euro’s inclusief verzending te bestellen. Het is daarom verleidelijk om deze product voor een veel hoger bedrag te verkopen op je eigen website. Echter, er zijn ook veel risico’s verbonden aan dropshipping vanuit China.

In dit artikel ga ik dieper in over de voor- en nadelen van dropshipping vanuit China, waar je rekening mee moet houden, wat de bekendste leveranciers in China zijn en hoe het zit met belastingen, retourzendingen en invoerkosten.

Betrouwbare leveranciers in China vinden

Er zijn talloze websites in China te vinden waar je goedkope producten kan bestellen. Naast de goedkope prijzen is een ander groot voordeel van onderstaande webshops dat ze een enorm groot assortiment aanbieden. Waar je ook naar op zoek bent, bij onderstaande webshops kan je het hoogstwaarschijnlijk vinden. Daarom is het ook gemakkelijk om een webshop te beginnen in een niche met weinig concurrentie.

Dropshipping China aanbieders

AliExpress

Waarschijnlijk de bekendste website uit dit lijstje is AliExpress. AliExpress is de consumentenversie van het platform Alibaba. Waar je bij Alibaba producten in grote aantallen kan inkopen, kan je bij AliExpress producten per stuk bestellen. AliExpress heeft één van het grootste aanbod van alle webshops en ook de enorm lage prijzen hebben er voor gezorgd dat veel dropshippers werken met AliExpress. Verder hebben veel bekende webshop software, zoals Shopify en WooCommerce integraties met AliExpress. Je kan vanuit je dashboard van je webshops direct producten importeren vanuit AliExpress. Je hoeft enkel de prijzen, de titel en de omschrijving aan te passen en de producten staan direct online. Ook hoef je bij de meeste verkopers op AliExpress geen of lage verzendkosten te betalen.


DHgate

DHgate is een stuk minder populair onder dropshippers. Dit komt voornamelijk omdat het platform zich richt op afnemers van grotere aantallen. Als je goed zoekt zijn er toch voldoende leveranciers te vinden die de producten ook per stuk aanbieden. Daarnaast betaal je bij de meeste leveranciers wel verzendkosten, maar zijn deze niet al te hoog. DHgate beschikt helaas niet over de makkelijke integraties met webshop software zoals dat bij bijvoorbeeld AliExpress wel het geval is.


Banggood

Een andere betrouwbare webshop waar je dropshipping producten vanuit China kan bestellen is Banggood. Banggood is vergelijkbaar met AliExpress, maar op de website van Banggood kom je ook leveranciers uit andere landen tegen. Daarnaast heeft Banggood ook magazijnen in andere landen, waaronder Engeland. Hierdoor kan je snellere levertijden aan je klanten beloven. Verder heb je in Europese landen te maken met andere belastingen en invoerrechten. Kortom, Banggood is een zeer interessante partij voor wanneer je dropshipping vanuit China overweegt.


DealExtreme

DealExtreme behoort volgens mij ook tot een van de beste dropshipping aanbieders uit China. De website is uiterst geschikt voor wanneer je smartphone accessoires, gadgets en elektronica wilt verkopen op je website. De website heeft lage prijzen en een enorm groot aanbod. In totaal telt DealExtreme ongeveer 300.000 producten. Ook betaal je over veel producten geen verzendkosten.


Romwe

Op Romwe vind je een groot aanbod kleding, sieraden en accessoires. De webshop uit China biedt daarnaast huisdecoratie, artikelen voor huisdieren en nog veel meer leuke en handige artikelen aan. Romwe is een goede aanbieder voor wanneer je wilt dropshippen vanuit China in de modebranche. Echter, zoals je misschien al weet is dit een zeer competitieve niche en heb je veel geld en kennis nodig om een winstgevende webshop te runnen.


Geekbuying

Een andere betrouwbare aanbieder voor dropshipping vanuit China is Geekbuying. Geekbuying heeft een groot assortiment, dat onder andere bestaat uit sport- en outdoorartikelen, speelgoed, tech, fashion en accessoires voor telefoons, laptops en tablets. Verder zijn veel van de producten van Geekbuying van hoge kwaliteit. Dit is vaker niet dan wel het geval wanneer je aan dropshipping vanuit China doet. Ook hanteert Geekbuying zeer lage verzendkosten.

Waar moet je op letten?

Bij dropshipping vanuit China zijn er verschillende punten waar je op moet letten. Zo zijn de verzendtijden vanuit China veel langer dan bij bijvoorbeeld Nederlandse of Belgische leveranciers. Het is belangrijk dat je dit goed doorgeeft aan jouw klant. Dit zal sommige bezoekers misschien weerhouden van het plaatsen van een bestelling, maar mocht de klant een bestelling binnen enkele dagen verwachten, dan is de kans op een negatieve beoordeling erg groot wanneer dit niet het geval is. Verder heb je met verschillende invoer- en belastingwetgevingen te maken. Zo hoor je over bepaalde bestellingen invoerkosten te betalen en wanneer je dit als webshop niet doet, kunnen deze kosten worden verhaald bij jouw klant. Het postbedrijf schiet namelijk dit bedrag voor en verhaald het later bij de ontvanger van het pakket.

Retourverwerking, belastingen en invoerrechten

Is een klant niet tevreden met zijn product, dan heeft hij/zij in Nederland en België 14 dagen de tijd om het product zonder opgave van reden te retourneren. Je kan de kosten van een retourzending door de klant laten betalen, maar dit moet wel naar een Nederlands of Belgisch adres zijn. Je kan niet eisen dat jouw klant een pakket terugstuurt naar China. Ook voor jou is het vaak niet rendabel om een product te retourneren naar China. Daarbij komt ook nog eens kijken dat veel Chinese dropshipping leveranciers niet eens retourzendingen accepteren. Het is daarom belangrijk dat je producten van goede kwaliteit levert. Hiermee verklein je de kans op retourzendingen. Ook helpt het om goede marges te hanteren over je producten.

Hierboven gaf ik al aan dat je bij dropshipping vanuit China te maken krijgt met belastingen en invoerrechten. Verzendingen van maximaal € 22,- kunnen zonder extra kosten worden geïmporteerd. Dit bedrag is overigens inclusief verzendkosten. Voor alle verzendingen boven de € 22,- moet er belasting worden betaald. Echter, het komt vaak genoeg voor dat een verzending wordt doorgelaten. Bij een verzending met een waarde boven de € 150,- moet er naast btw ook invoerkosten worden betaald. Wanneer een pakket wordt gecontroleerd door de douane, zullen de extra kosten moeten worden betaald via de pakketbezorger. Het postbedrijf schiet deze kosten namelijk voor en geven het pakket pas af als ze dit bedrag terug hebben ontvangen. Een klant die denkt bij een Nederlandse webshop te hebben besteld, zal hier uiteraard niet blij mee zijn.

De voordelen van dropshipping vanuit China

Dropshipping kent veel voordelen. Zo hebben we hier alle voordelen en nadelen van dropshipping op een rij gezet. In dit artikel gaan we echter in op de voordelen van dropshipping vanuit China. Dropshipping vanuit China kent eigenlijk één groot voordeel ten opzichte van dropshipping uit andere landen. De prijzen van Chinese leveranciers liggen vele malen lager dan niet-Chinese leveranciers. Ook hanteren deze leveranciers geen of lage verzendkosten. Dit zie je bijna in geen één ander land buiten Europa. Het laatste voordeel van dropshipping vanuit China is dat je werkelijk alles kunt dropshippen. Als je websites als AliExpress en de ander bovenstaande websites bezoekt, merk je dat er honderdduizenden producten worden aangeboden. Hierdoor is het gemakkelijk om te focussen op een zeer specifiek niche, waar nog niet al te veel concurrentie is.

De risico’s van dropshipping vanuit China

Het is aantrekkelijker om je producten van een Chinese leverancier direct naar je klant te sturen. Het is natuurlijk niet voor niets dat heel veel dropshippers dit doen. Toch zijn er verschillende nadelen van dropshipping vanuit China.

Producten uit China zijn vaak enorm goedkoop. Dit kan worden beschouwd als een groot voordeel, maar deze producten zijn meestal ook van zeer slechte kwaliteit. Wanneer een klant van jou niet tevreden is met zijn product, heeft hij het recht om het retour te sturen. Ten eerste kun je niet eisen dat je klant het product terug moet sturen naar China en ten tweede accepteren veel Chinese leveranciers geen retourzendingen. Jij zult het product dus zelf moeten terugnemen.  Bij het verkopen van producten van lage kwaliteit zal je een hoog percentage retourzendingen krijgen. Ook zal je weinig positieve beoordelingen over je webshop ontvangen.

Een ander nadeel van dropshipping vanuit China zijn de lange levertijden en de vele vertragingen. De meeste Nederlanders zijn gewend dat een bestelling de volgende dag of in ieder geval binnen enkele werkdagen wordt geleverd. Bij dropshipping vanuit China gaat dit niet op. Vaak duurt het paar weken voordat een product wordt geleverd vanuit China. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot meer dan een maand.

Het laatste nadeel van dropshipping vanuit China is dat er enorm veel concurrentie is. Iedereen kan namelijk producten van AliExpress, Banggood, DealExtreme etc. bestellen en ook het opzetten van een webshop kan binnen een dag geregeld zijn.

Mijn mening over dropshipping vanuit China

Ik hoop dat je een duidelijk beeld hebt gekregen van wat er allemaal bij komt kijken wanneer je wilt beginnen aan dropshipping vanuit China. Zo heb je de verschillende voor- en nadelen, enkele betrouwbare websites en waar je op moet letten kunnen lezen.

Zelf ben ik van mening dat je beter kan samenwerken met een leverancier binnen Europa. Dit zorgt voor snellere levertijden, hogere kwaliteit producten en ook heb je minder te maken met belastingen- en invoerregels. Ben je op zoek naar betrouwbare Nederlandse leveranciers? Dan is deze lijst hoogstwaarschijnlijk interessant voor je.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.