Inhoudstafel

Stappenplan: zelf een WordPress website maken met Elementor

Tot enkele jaren geleden was het bijna onmogelijk om zelf een website te maken zonder kennis van code. Dankzij WordPress in combinatie met een pagebuilder, is dit de dag van vandaag wél mogelijk. Vrij eenvoudig zelfs.

Via dit stappenplan kom je te weten hoe je zelf een website bouwt in WordPress. Ik leg je uit hoe je een domeinnaam en webhosting registreert en hoe je op minder dan 30 minuten een werkende website hebt. I kid you not!

Ik toon je – in detail én met video’s – hoe je je website personaliseert en hierop verder bouwt. Het doel? Om als leek een eigen WordPress website te kunnen maken.

Laten we van start gaan!


Een WordPress website maken

Met Webadvisor heb ik ondertussen al meer dan 200 zelfstandigen en kleine KMO’s geholpen bij het zoeken naar een geschikte webpartner. In de meeste gevallen zijn er concrete plannen om een nieuwe website te laten maken en is er ook een mooi budget beschikbaar om dat te realiseren.

Spijtig genoeg heeft niet iedereen 2000 euro of meer ter beschikking om een professionele website op maat te laten maken. Ik denk dan vooral aan een startende zelfstandige of kleine eenmanszaken die hun budget liever aan andere zaken spenderen. Maar ook deze mensen hebben nood aan een online aanwezigheid!

Ben je zo iemand, dan heb ik speciaal voor jou deze handleiding geschreven.

Waarom WordPress jouw beste keuze is

WordPress is een Content Management System (CMS). Het laat websitebouwers toe om efficiënt een website te maken die je eenvoudig kan uitbreiden. Voor website-eigenaars is het een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarmee je eenvoudig zelf pagina’s opvult met eigen teksten en foto’s.

Zelf maak ik al meer dan 10 jaar websites in WordPress. Trouwens, ook Webadvisor.be is gemaakt in WordPress én Elementor.

Daarnaast is WordPress een ‘open source’ systeem. Open source houdt in dat iedereen er gebruik van mag maken. De website die je hiermee bouwt of laat bouwen, is dan ook volledig jouw eigendom. Je zit aan niets of niemand vast. De website is van jou. En dat is een voordeel dat kan tellen.

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte systeem om websites mee te bouwen. 40% van alle websites gebruiken dit platform. En wat met België en Nederland?

België

Wordpress aandeel websites België
Bron: https://trends.builtwith.com/cms/country/Belgium

Nederland

Wordpress aandeel websites Nederland
Bron: https://trends.builtwith.com/cms/country/Netherlands

Je ziet dat ook in België en Nederland WordPress op nummer één staat. Je bent dus zeker niet alleen met je keuze.

Is het maken van een website in WordPress volledig gratis?

WordPress is opensourcesoftware en dus van niemand. Je hoeft niemand te betalen om het te gebruiken. WordPress als CMS is dus gratis.

Ik spreek hierbij specifiek over de basis. De WordPress ‘core’. Als je je website wil gaan uitbreiden met extra functionaliteiten of thema’s, zal je die moeten gaan installeren boven op de WordPress installatie. In dat geval zal je bepaalde premium plug-ins en themes moeten aankopen, maar er zijn er evengoed die gratis zijn.

Elementor, de plug-in die we gaan gebruiken om je pagina’s op te bouwen, heeft zowel een gratis als een betalende versie. In dit stappenplan maak je gebruik van zowel de gratis versie als de betalende Pro versie.

Elementor en WordPress editor preview

Heb je graag een gratis licentie voor Elementor Pro? Neem even contact met me op.

WordPress dus, en nu?

Je hoeft niet meteen naar WordPress.org (en al zeker niet naar WordPress.com) te gaan surfen om WordPress te downloaden en installeren. Het kan allemaal veel makkelijker (met één klik zelfs) dankzij de juiste hosting partner.

Om ervoor te zorgen dat alles goed is opgezet, is het belangrijk om volgende stappen nauwkeurig te volgen:

  • In Stap 1 adviseer ik je bij het kiezen van een domeinnaam en de juiste webhosting. De juiste partner is belangrijk maar ook het juiste pakket. Afhankelijk van je situatie gaan we voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  • In Stap 2 zetten we samen WordPress en Elementor op. Maak je geen zorgen, ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet, met genoeg foto’s en video’s.
  • In Stap 3 kiezen we een kant-en-klare Site kit om te gaan gebruiken als basis. Deze passen we aan aan jouw eigen (huis)stijl.

Stap 1: Domeinnaam en webhosting

Een kleine kost die je altijd zal hebben, ongeacht met welk CMS je een website bouwt, is je domeinnaam (een webadres zoals jouwbedrijfsnaam.be) en de bijbehorende webhosting. Je website moet altijd bereikbaar zijn voor je bezoekers, zo simpel is het. Zonder domeinnaam en hosting is je website een reeks van bestanden op je computer.

Heb je al een domeinnaam en webhosting? Dan kan je meteen naar Stap 2!

Voor een domeinnaam en webhosting moet je dus een beetje budget voorzien. Reken hiervoor op een kleine 4 euro per maand. Hoe en waar je dit doet, leg ik hieronder uit.

Een extra voordeel: bij je domeinnaam krijg je gratis een professioneel e-mailadres (bv. info@jouwbedrijfsnaam.be). Mooi meegenomen!

Onderschat het belang van een goede domeinnaam en webhosting niet. De potentiële problemen die je later kan hebben met slechte webhosting, wil je ten alle koste vermijden.

1.1. Denk alvast na over je domeinnaam

Ga bedachtzaam te werk. Kies niet zomaar voor de eerste de beste domeinnaam.

  • Hou je domeinnaam kort. Vermijd domeinnamen zoals peetersdakwerkenengevelbekleding.be
  • Kies de juiste extensie. In België kies je nog steeds best voor .be, in Nederland voor .nl
  • Ga voor eenvoud en vermijd tussenstreepjes. Przewalskipaard-kopen.nl wil je echt niet aan de telefoon moeten spellen.

1.2 Webhosting bestellen

Doorheen de jaren heb ik verschillende webhosting providers getest. Aangezien deze handleiding ‘Zelf een WordPress website maken’ specifiek gericht is op starters en beginnende zelfstandigen, heb ik een duidelijk voorkeur:

Cloud86 - Snelste webhosting
Aangeraden: Cloud86
Mijn eerste keuze voor kwalitatieve webhosting voor een betaalbare prijs. Hun 'Start' pakket kost maar €1,95/maand

Kies het juiste pakket bij Cloud86:

  • Webhosting Start is het goedkoopste pakket maar zéker niet slecht. Voor een kleine website waar je niet meteen veel bezoekers op verwacht, is deze meer dan voldoende. Zoals ze het zelf aangeven: “Perfect voor de échte doe-het-zelver”. Let wel op: je krijgt enkel ‘basis ondersteuning’.
  • Webhosting Medium kies je wanneer je op korte termijn meer dan 5000 bezoekers per maand verwacht of wanneer je de snelheid van je website wil gaan optimaliseren (belangrijk voor Google). Misschien de belangrijkste reden om voor dit pakket te kiezen: de ‘uitgebreide ondersteuning’. Met deze ondersteuning helpen ze je wanneer je vast zit met je website. Foutmeldingen? De mensen bij Cloud86 zoeken mee naar een oplossing.
  • Webhosting Unlimited zie ik niet meteen nuttig voor een digitale doe-het-zelver, eerder voor een professionele webbouwer. De enige reden waarom je hiervoor zou kunnen kiezen als beginner, is de snelheid. Op deze hosting is je website supersnel.
Het bestelproces wijst zichzelf uit. Kies het juiste pakket, geef je domeinnaam in en ga naar betalen. Heb je toch vragen? Gebruik de chat op mijn Facebook pagina, daar reageer ik het snelst op.

Gelukt? Dan kunnen we aan je WordPress website beginnen!


Stap 2: WordPress en Elementor installeren

Het installeren van WordPress kan iets zéér technisch zijn. Bestanden downloaden, SQL database maken, connectie maken via FTP,  … laten we daar niet aan beginnen.

Gelukkig hebben de meeste hostingbedrijven een eenvoudige manier voorzien om met één klik op de knop de laatste nieuwe versie van WordPress automatisch op je webhosting te plaatsen.

2.1. WordPress installeren

Als je mijn advies hebt gevolgd en gekozen hebt voor Cloud86, kan je onderstaande stappen eenvoudig volgen:

  • Ga naar de website van Cloud86
  • Rechtsboven via ‘Inloggen’ ga je naar ‘mijn.cloud86’ en log je in.
  • In de menu links kies je voor ‘Mijn diensten‘ en vervolgens selecteer je het juiste pakket. Zoek naar de knop ‘Inloggen op Plesk‘.

  • In deze Plesk omgeving ga je naar ‘WordPress’ in de linker menu en klik je op ‘WordPress installeren‘.
  • Kies het juiste zoekpad, geef je website een titel, … Je hoeft geen plugin- of themeset te selecteren. Geef een naam en (veilig) wachtwoord in voor je WordPress gebruiker.
  • De gegevens bij de Database zijn reeds ingevuld en kan je best laten staan, ook het wachtwoord. De instellingen voor de automatische updates, mag je laten staan zoals voorgesteld.
  • En dan ‘Installeren‘ maar.
Zodra de installatie is voltooid, moet je nog even geduld hebben. Het kan een tijdje duren vooraleer je website bereikbaar is. Pas zodra je iets te zien krijgt wanneer je naar je domeinnaam surft, kan je verder met de volgende stappen.

2.1.1. SSL installeren (https)

Een website zonder SSL-certificaat (https) wordt afgestraft. Zowel door Google als door browsers (Firefox, Chrome, …). Deze stap mag dus zeker niet overgeslagen worden.

  • Als je naar je website gaat onder het ‘WordPress’ menu, zie je achter de tekst ‘SSL/TLS’ volgende waarschuwing staan:  Certificaat installeren op WordPress
  • Door hierop te klikken, verschijnt er een tekstballon waar je ‘Ontvang een SSL/TLS-certificaat‘ selecteert.
  • Vervolgens installeer je een gratis basiscertificaat, geleverd door Let’s Encrypt.
  • Selecteer alle 4 de mogelijkheden vooraleer op ‘Gratis ophalen‘ te klikken.

Klaar. Als je nu naar je domeinnaam surft, ga je merken dat de ‘http’ vooraan is veranderd naar ‘https’. Hiermee is de verbinding beveiligd.

2.2. Elementor installeren

De Elementor Pagebuilder plugin installeer je net zoals elke andere (gratis) plugin, door volgende stappen te volgen:

  • Meld je aan op je WordPress website (voeg ‘/wp-login’ toe achter je domeinnaam of ga vanuit de Plesk omgeving -> ‘WordPress’ -> ‘Aanmelden’)
  • Ga naar ‘Plugins’ in de linker menu en vervolgens klik je bovenaan de pagina op ‘Nieuwe plugin‘.
  • Zoek naar ‘Elementor’ in de zoekbalk rechts bovenaan.
  • Kies onderstaande plugin en ‘Nu installeren‘.

  • Vergeet de plugin nadien niet te ‘Activeren‘.

2.3. Elementor Pro installeren

Elementor Pro is een premium plugin waarvoor een licentie dient aangekocht te worden.

De meerwaarde van de betaalde versie? Meer dan 60 Pro Websites Kits, een Theme Builder, Form Builder en Premium support. Met de Pro versie heb je alles dat je nodig hebt, in één enkele plugin.
  • Ga naar de website van Elementor en koop een licentie aan. Een Essential licentie is meer dan voldoende.
  • Zodra het bestelproces is afgerond, log je in met je account.
  • Rechts bovenaan kan je de plugin downloaden Elementor Pro Downloaden
  • Ga opnieuw naar je website, ga naar ‘Plugins’ in de linker menu en klik bovenaan de pagina op ‘Nieuwe plugin‘.
  • Deze keer klik je bovenaan op Elementor Pro uploaden
  • Selecteer het zip-bestand dat je net hebt gedownload en installeer. Nadien nog even activeren.

Heb je graag een gratis licentie voor Elementor Pro? Neem even contact met me op.

2.4. Hello thema

Waarom raad ik het Hello thema van Elementor aan? Omdat er weinig inzit. Geen overbodige code voor zaken die je toch niet gebruikt. Het Hello thema heeft enkel het hoogstnoodzakelijke, al de rest doe je met Elementor. Het resultaat? Een veel snellere WordPress website die bovendien ook eenvoudiger te updaten is in de toekomst.

Koop geen thema’s van Themeforest of dergelijke. Ze zien er mooi uit maar zijn o zo moeilijk in beheer.

Een thema installeren is vergelijkbaar met het installeren van een plugin.

  • Ga naar ‘Weergave’ -> Thema’s, klik bovenaan op ‘Nieuwe toevoegen’ en zoek naar ‘Hello Elementor‘.
  • Net zoals bij een plugin, klik je op ‘Installeren’ en nadien op ‘Activeren’.

Stap 3: Je WordPress website personaliseren

3.1. Elementor Site Kits

Dankzij Elementor Site Kits kan je in één keer een volledige website importeren. Zo’n Site Kit is een verzameling Elementor templates, pagina’s, pop-ups, … alles dat je nodig hebt voor een complete website.

 

3.1.1. Site Kit importeren

Volg volgende stappen om een volledige Site Kit te importeren in je WordPress website:

  • Ga in je WordPress dashboard naar ‘Templates’ -> ‘Kit bibliotheek‘.
  • Je ziet nu meer dan 60 verschillende Kits bestaande uit verschillende pagina’s. Neem je tijd en bekijk de demo’s grondig.
  • Beslist? Rechts bovenaan de demo klik je op ‘Apply Kit‘ om de Site Kit te gaan importeren in je website.

We zijn nog geen 30 minuten verder en je hebt bij deze een volledige, werkende WordPress website. Nu is het tijd om je website te gaan personaliseren zodat ze aansluit bij jouw huisstijl en activiteiten.

3.2. Je WordPress website personaliseren

3.2.1. Menu

  • Ga naar ‘Weergave’ -> ‘Customizer’.
  • Selecteer ‘Menus’.
  • Maak een menu aan, zet de locatie op ‘Header’ en voeg pagina’s toe.

3.2.3. Logo

  • Ga naar ‘Weergave’ -> ‘Customizer’.
  • Selecteer ‘Site-identiteit’ en voeg je logo toe.

3.2.3. Kleuren en lettertypes

  • Ga naar je Elementor editor (‘Bewerken met Elementor’ vanuit een specifieke pagina)
  • Klik op ‘Site instellingen’ nadat je op het hamburger icoontje hebt geklikt in de linker bovenhoek.
  • Vanuit deze instellingen kan je de globale kleuren en lettertypes aanpassen. Wijzigingen hier worden doorheen heel je website doorgevoerd.

3.2.4. Lay-out, teksten en foto’s

Met de Elementor editor pas je eenvoudig de bestaande teksten en foto’s aan. De volgorde van de lay-out bepaal je door de secties te verslepen.


Stap 4: Extra functionaliteiten toevoegen

4.1. Yoast Duplicate Post

Met deze plugin kopieer je een ouder bericht of pagina naar een nieuw concept met slechts één klik. Vooral ook handig om uniformiteit te krijgen in je website. Vertrek van iets dat er goed uitziet en pas het aan.

4.2. Google Site Kit

Met de Google Site Kit plugin installeer je o.a. Google Analytics zeer eenvoudig op je website. De alternatieven zijn vaak nogal technisch.

Koppel meteen ook je Google Search Console en je krijgt in één oogopslag te zien hoeveel bezoekers er op je website kopen, waarnaar ze zoeken, hoe goed je website converteert, … en dit allemaal vanuit je WordPress dashboard.

4.3. Yoast SEO

De Yoast SEO WordPress plugin helpt je om betere webcontent te schrijven. Yoast SEO controleert de content van je webpagina’s op verschillende SEO-factoren. Presteer je goed op een bepaald gebied, dan krijg je een groen bolletje te zien. Een oranje bolletje betekent dat er ruimte is voor verbetering. Met een rood bolletje moet je je huiswerk opnieuw doen.

De tool checkt of je alle relevante SEO-onderdelen in je content hebt toegepast zodat je pagina beter online gevonden wordt.

Het grootste voordeel van deze plugin? Dat je geen copywriter of SEO-specialist hoeft te zijn om een goede en vindbare SEO-tekst te schrijven.

4.4. WordFence

WordFence is een freemium WordPress plugin die zowel in een gratis als betalende versie komt. De plugin houdt je WordPress website veilig en is alleen daarom al onmisbaar.

WordFence scant alle bestanden op je website en laat je weten wanneer hij malafide bestanden vindt.

Een ander niet te onderschatten voordeel? De plugin beschermt je tegen hackers en robots die je wachtwoord proberen te achterhalen.


Klaar!

Tevreden van het resultaat? Top! Door mijn stappenplan ‘Zelf een WordPress website maken’ te volgen heb je een cleane, professionele website met een beperkt aantal plugins. Dat wil zeggen dat je website snel is maar vooral ook eenvoudig in onderhoud. Een WordPress website heeft nu eenmaal onderhoud nodig. De kans op een crash is anders groot wanneer je gebruik maakt van een zwaar thema met een groot aantal plugins.

Trots op je website? Stuur me even je URL door, dan feature ik ze in dit artikel.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.