Inhoudstafel

Affiliate website maken in 7 stappen

Wil jij graag een passief inkomen opbouwen via een eigen website? Met een succesvolle affiliate website kun je geld verdienen zonder dat je daar ook daadwerkelijk altijd wat voor hoeft te doen. Je hebt zelfs geen productvoorraad of klantenservice nodig. Maar is het maken van een affiliate marketing website wel echt zo eenvoudig?

Met een affiliate website kun je online geld verdienen zonder dat je hoeft te kunnen programmeren en zonder grote bedragen uit te geven. Ideaal! Met affiliate marketing promoot je namelijk de producten of diensten van iemand anders. Dit doe je met behulp van een speciale en unieke link die speciaal aan jou is toegewezen. Wanneer andere mensen vervolgens via jouw link een aankoop doen, ontvang je een commissie.

Wat is een affiliate website?

Het concept van affiliate websites is simpel: in plaats van dat je je eigen producten aanbiedt, promoot je de producten van iemand anders via een speciale link die je van de affiliate partner ontvangt. Deze link is uniek en iedere keer dat een bezoeker een aankoop doet via deze link, ontvang jij een stukje commissie.

Je kunt een affiliate marketing website opzetten in vrijwel elke niche, zolang je maar een aantal geschikte affiliate partners hebt die daarin actief zijn.

Is dat niet te mooi om waar te zijn?

Een affiliate site maken is één van de meest passieve manieren om online geld te verdienen. En als je het goed doet, hoef je in sommige gevallen zelfs bijna niet meer om te kijken naar je website en blijven de inkomsten doorlopen.

Maar zoals ieder verdienmodel, heeft een affiliate marketing website ook een paar nadelen. Het grootste probleem is het krijgen van bezoekers. Zonder bezoekers, heb je namelijk – net als bij een gewone webwinkel – geen omzet. Bij een webwinkel kun je dan nog gebruik maken van betaalde reclame zoals Google Shopping, Google Adwords, Bol.com, Marktplaats, enzovoort. Bij een affiliate marketing website wordt dat helaas meestal verboden door de adverteerders.

Als alternatief zou je er dan dus zelf voor moeten zorgen dat je website goed gevonden wordt in de gratis zoekresultaten van Google. En dat kan zeker een uitdaging zijn wanneer je geen verstand hebt van zoekmachine optimalisatie (SEO).

De voordelen van een affiliate website maken

Eerlijk is eerlijk: een affiliate website maken heeft ontzettend veel voordelen. Of dat opweegt tegen de nadelen, is afhankelijk van jou, de tijd die je er aan wilt besteden en de kennis die je in huis hebt om er een succes van te maken. Hieronder vind je alle voordelen van een affiliate marketing website op een rij:

 • Lage opstartkosten (zeker met behulp van mijn stappenplan hieronder)
 • Een passief inkomen
 • Geen kosten aan productontwikkeling
 • Geen opslag nodig voor je producten
 • Geen klantenservice nodig
 • Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt
 • Er zijn veel affiliate netwerken beschikbaar

De nadelen

De nadelen van het starten van een affiliate marketing website:

 • De grootste niches zijn vaak al veel besproken door andere affiliates en daardoor is de kans dat je bovenin Google komt te staan kleiner.
 • Het kost – vooral in het begin – veel tijd om een goede affiliate marketing website op te zetten en te onderhouden.
 • Je bent afhankelijk van je adverteerders.
 • Je bent afhankelijk van zoekmachines als Google.

Meer bezoekers op je affiliate website

Zoals al eerder benoemd, mag je van de meeste affiliates geen betaalde advertentiecampagnes opzetten. Je zult dus zelf aan de slag moeten met het onder de aandacht brengen van je website. Hieronder vind je tips die ik zelf altijd toepas op mijn eigen affiliate websites.

1. Kies een niche/onderwerp waar nog niet zoveel over is geschreven

Eigenlijk geldt dit voor iedereen, of je nu bekend bent met SEO (zoekmachine optimalisatie) of niet. Een onderwerp waar namelijk nog niet zoveel over is geschreven heeft minder concurrentie. De kans dat een bezoeker dus bij jou terecht komt, is dan groter.

Vind de beste zoekwoorden

Om erachter te komen welke woorden het meest geschikt zijn, kun je een zoekwoordenonderzoek doen. Ik doe dit zelf altijd via de Zoekwoordplanner van Google. Bij het invullen van het zoekwoord waar je je op wilt richten, kijk je vooral naar de volgende twee kolommen:

 • Gem. maandelijkse zoekopdrachten: het aantal keer dat er naar dit zoekwoord wordt gezocht. Let op: staar je niet blind op hoge aantallen. Een hoog aantal, betekent automatisch ook een hogere concurrentie. Het is beter om je te richten op zoekwoorden die maximaal een paar honderd zoekopdrachten per maand hebben.
 • Concurrentie: Ga altijd voor een relevante zoekwoorden met een lage of normale concurrentie.

Google zoekwoordplanner affiliate website maken

Aan de hand van deze twee kolommen krijg je dus een goed beeld van welke zoekwoorden het meest interessant voor jou zijn.

2. Schrijf wekelijks nieuwe content

De basis voor een succesvolle affiliate marketing website: schrijf zoveel en zo vaak mogelijk als je kunt. Over onderwerpen die je écht interessant vindt. Waarom? Omdat er niets vervelender is dan wekelijks artikelen te moeten schrijven over iets wat je niet boeit. De kans dat je opgeeft is dan velen malen groter en als het jou niet boeit, boeien jouw teksten de bezoekers waarschijnlijk ook niet.

” Content is koning. Investeer in waardevolle content en de rest volgt vanzelf”

Schrijven over onderwerpen die je zelf niets zeggen, betekent dat je inspiratie van andere websites moet halen en de kans dat de andere website dan interessanter is en blijft is groot. Wees uniek en creatief in het schrijven van je teksten. En vooral: zorg voor een speelse en prettig te lezen opmaak van je blog. Voeg hier en daar een afbeelding toe of licht een stukje tekst of spreekwoord uit.

3. Zorg voor een zoekmachine vriendelijke website

Zorg ervoor dat de laadtijd van je website optimaal is en dat je website er ook op telefoons en tablets perfect uit ziet. Scan je website met de Pagespeed Tool van Google en zorg dat je affiliate website zowel op mobiel als tablet boven de 90% scoort.

Pagespeed voor affiliate website

4. Zorg voor goede backlinks

Een backlink is een link vanaf een andere website naar jouw website. Hoe meer backlinks van goede én relevante websites je krijgt, hoe groter je kans om hoger te scoren in Google. En dus des te meer bezoekers je krijgt.

Let op: Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is beter om één goede backlink te krijgen dan 100 backlinks van slechte kwaliteit. Plaats je backlink dus alleen op websites die echt relevant zijn aan jouw niche en die een goede autoriteit in Google hebben. Een slechte backlink veroorzaakt meer schade dan dat het je website goed doet.

Hoe kan ik een affiliate website maken?

Stap 1: Kies hosting en een domeinnaam

De allereerste stap voor het maken van een affiliate website is het registreren van een domeinnaam en hosting. Een domeinnaam is het adres van je website op het internet (bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.nl). De hosting is een stukje webruimte die het mogelijk maakt om je website toegankelijk te maken voor het publiek. Hosting en een domeinnaam zijn dus een must voor het opzetten van je eigen affiliate marketing website.

Gelukkig zijn hosting en een domeinnaam tegenwoordig niet meer zo duur. Voor een paar euro per maand, heb je al een goed hostingpakket. Bekijk ook mijn pagina met de top 3 beste en meest betaalbare hostingproviders.

Stap 2: Je eigen affiliate website maken

Het begint natuurlijk allemaal met een goede website. Nu kun je overwegen een professionele website door mij te laten bouwen, maar wanneer je niet genoeg budget hebt zijn er ook een aantal (bijna) gratis alternatieven. Ik noem de – voor mij – 2 meest ideale opties:

Optie 1: Een affiliate website maken met WordPress

Persoonlijk bouw ik zelf al mijn (affiliate) websites met WordPress. In mijn blog “Hoe bouw ik een WordPress website via Elementor“, leg ik je stapsgewijs uit hoe je dit kunt doen. Het zelf bouwen van een WordPress website met Elementor kan in het begin wat overweldigend zijn, maar wanneer je eenmaal de kennis van WordPress en Elementor hebt, is het super makkelijk om je website later zelf uit te breiden. Daarnaast kun je een standaard WordPress thema gebruiken, wat betekent dat je geen hoge ontwikkelingskosten voor je website hebt.

Optie 2: Een affiliate marketing website van Affiliate Held

Wil je liever snel beginnen en geef je het bouwen van een affiliate marketing website daarom liever uit handen? Dan kun je goedkoop een affiliate website laten maken via Affiliate Held. Affiliate Held helpt je op weg door voor jou een speciale affiliate WordPress website inclusief WordPress thema voor je op te zetten. Je kunt voor 47 euro al direct aan de slag.

Affiliate Held

Stap 3: Vind de juiste affiliate partner

Nu je website klaar is, zullen we een affiliate partner moeten zoeken waar je producten voor gaat promoten. Er zijn meerdere  affiliate netwerken waarbij je je aan kunt sluiten, maar ik noem de grootste en meest bekende hieronder.

Daisycon

Daisycon is een Nederlands affiliate netwerk, opgericht in 2000. Daisycon zorgt ervoor dat adverteerders en publishers aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Eigenlijk dus een soort van vraag en aanbod marktplaats voor affiliate. Daisycon heeft inmiddels meer dan 2000 adverteerders en meer dan 70.000 actieve publishers (affiliates). Via Daisycon kun je je dus eenvoudig aanmelden voor een bepaald affiliate programma.

TradeTracker

TradeTracker is gevestigd in meer dan 20 landen (waaronder Nederland) en bestaat sinds 2004. Net als Daisycon, is ook TradeTracker een affiliate netwerk. TradeTracker brengt dus ook adverteerder en publishers samen op hun platform. Adverteerders bieden hier hun producten en diensten aan, waarna publishers deze producten of diensten kunnen promoten via hun website. TradeTracker heeft meer dan 20.000 adverteerders en 200.000 actieve publishers.

PayPro

PayPro biedt eveneens een overzicht van allerlei affiliate marketing producten die je voor andere bedrijven kunt promoten. PayPro is alleen geen standaard affiliate programma. Wat PayPro zo uniek maakt, zijn de producten die er worden aangeboden. In de meeste gevallen zijn dit namelijk digitale producten. Denk hierbij aan e-books of software.

In-house affiliate

In-house affiliate betekent dat de adverteerder zelf een eigen affiliate systeem heeft waarin de transacties en commissies worden bijgehouden. Wanneer je in Google zoekt op “jouw niche + affiliate“, dan zie je allerlei websites die de mogelijkheid bieden om je bij hen aan te melden als affiliate. Zodra je als affiliate bent goedgekeurd, ontvang je van deze partij je eigen unieke affiliate link.

Stap 4: Schrijf je eerste blogartikel

Schrijf je eerste blog artikel over een bepaald onderwerp. Een goed blog artikel:

 • Is vanuit je eigen expertise geschreven
 • Heeft minstens 1000 woorden
 • Bestaat uit één krachtige H1 titel die jouw zoekwoord bevat
 • Bevat minstens 2 H2 titels
 • Heeft een goede opbouw
 • Bevat minstens 2 afbeeldingen en/of video’s met goede alt- en title tags
 • Bevat minstens 6-12 keer jouw zoekterm, afhankelijk van de lengte van je artikel.
 • Bevat minstens 2 interne links naar andere artikelen op je eigen website
 • Bevat minstens 1 externe link naar een (goede en relevante) andere website
 • Bevat minstens één knop naar jouw affiliate link.

Let er op dat je niet zomaar wat schrijft om maar aan het aantal woorden te komen. Maak van te voren een goede opzet van de punten die je wilt benoemen. De inhoud van je artikel moet waardevol zijn voor de lezer en moet ze nieuwsgierig maken om verder te lezen.

Stap 5: Integreer een link van de affiliate partner in je artikel

Is je artikel geschreven? Mooi! Dan kun je nu de link van je affiliate partner toevoegen aan een stukje tekst of aan een speciale knop (ook wel een call-to-action knop genoemd). Doe dit op minstens 2 plekken in het artikel. Hoe meer affiliate links je plaatst, hoe groter de kans dat de bezoeker doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet.

Stap 6: Promoot je bericht

Time to shine! Je artikel is klaar om gepromoot te worden. Zoals eerder benoemd, mag je in de meeste gevallen met een affiliate website helaas niet betaald adverteren. Je zult je dus voornamelijk moeten richten op andere vormen van reclame. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van je website via:

 • De gratis zoekresultaten van Google
 • Het plaatsen van links op andere goede en relevante websites of fora
 • Social Media
 • Influencers
 • Nieuwsbrieven

Stap 7: Zet door!

De sleutel tot een succesvolle affiliate marketing website is het volhouden ervan. Vooral het krijgen van een gedegen aantal bezoekers kan veel tijd in beslag nemen en je kunt sneller geneigd zijn om op te geven. Dus, hou vol!

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het starten en onderhouden van een winstgevende affiliate marketing website.

Wil je direct goed van start? Kijk dan eens naar de cursus van Nicole (succesmetaffiliatemarketing.nl). Ik heb deze cursus in het verleden zelf ook gedaan en heb daar veel waardevolle tips uit weten te halen. Nicole begeleidt je in het proces om je eigen affiliate website op te zetten en er een succes van te maken.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.