Inhoudstafel

Hoe belangrijk is de locatie van mijn webserver

Bij het kiezen van webhosting zijn er heel wat elementen waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van het doel van je website wegen bepaalde zaken net iets meer door dan andere.

Persoonlijk hecht ik het meeste belang aan volgende 3 aspecten:

  • De beschikbaarheid van de supportdesk
  • De gebruiksvriendelijkheid van het controlepaneel
  • De snelheid van de servers

Op basis daarvan kies ik welke webhosting voor mij het meest geschikt is.

Sinds kort ga ik ook meteen op zoek naar de locatie van de webserver. De server waarop mijn websites gehoste worden, moet in België of Nederland staan. Zonder uitzondering. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Impact op laadtijd

Hoe verder de webserver van de bezoeker is verwijderd, hoe groter de afstand dat de data moet afleggen. Logisch, toch?

Hier is nog zo’n logisch statement: hoe groter de afstand dat de data moet afleggen, hoe langer het duurt om een website te laden.

Als we dan ook weten dat meer dan 50% van je bezoekers afhaken wanneer je website langer dan 3 seconden duurt om te laden, dan is de conclusie snel gemaakt: hoe verder de server van je doelgroep is verwijderd, hoe trager je website laadt en hoe meer bezoekers afhaken.

Concreet: als iemand in België of Nederland een website zou bezoeken waarvan de server in Amerika staat, kan deze bezoeker een laadtijd tot 4 seconden (!) ondervinden.

Denk dus goed na voor je webhosting kiest in het buitenland. Doe vooral voldoende research naar de locatie van hun webservers.

Belang voor SEO

Heeft de locatie van de webserver een rechtstreeks effect op de ranking in Google? Aan die vraag zijn al talloze discussies besteed zonder een sluitende conclusie.

Google is namelijk niet zo transparant in het delen van de factoren die je ranking beïnvloeden en tests zijn niet altijd even duidelijk. Dat komt vooral omdat die laadtijd waar we daarnet over spraken, wél een factor is die je ranking mee bepaald.

Zo is de locatie van de webserver dus 99% zeker – met Google weet je nooit – een onrechtstreeks bepalende factor voor je positie in Google. Of er door Google ook specifiek naar die locatie wordt gekeken, daar kan niemand op antwoorden. Behalve Google zelf dan…

Conclusie

Op het internet zal je heel wat aanbieders vinden van webhosting. Vaak voor scherpe prijzen. Als ze geen servers hebben in het land van je doelgroep, raad ik aan om deze wijselijk aan je voorbij te laten gaan.

Indien je concreet op zoek bent naar een hostingprovider met servers in België of Nederland, verwijs ik je graag naar mijn artikel over webhosting.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.