Inhoudstafel

Combell review: Wat 9 jaar klant mij geleerd heeft

Combell is één van de populairste hosting providers in de Benelux. Sinds 1999 zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf van meer dan 100 medewerkers en meer dan 167 000 klanten. Om het nog indrukwekkender te maken: in België worden 3 op de 5 websites gehoste bij Combell. Maar is Combell ook echt zo goed als dat men zegt? Lees het in mijn uitgebreide Combell review.

Als je surft naar de website van Combell, lees je onderaan de pagina dat zij de “Best beoordeelde webhoster van België” zijn. Ze scoren een gemiddelde van 4.8/5 op basis van meer dan 600 beoordelingen. Ook dat klinkt best indrukwekkend.

Combell, best beoordeelde webhoster van belgie

Maar… hoe betrouwbaar zijn al die beweringen? Ik laat hier met plezier mijn licht op schijnen in deze Combell review.

1. Mijn Combell review

Als webbureau is het een must om kwalitatieve webhosting aan te bieden aan je klanten. Waarom? Om ervoor te zorgen dat de websites van je klanten snel laden en steeds veilig zijn. Maar eigenlijk vooral om zelf volledig ontzorgd te zijn. Als een website offline gaat, ben jij diegene waar ze naar bellen. Diegene die het moet oplossen.

Na heel wat research gedaan te hebben in 2013, kwam ik uit bij het reseller pakket van Combell. Een formule waarbij ik de webhosting kon doorverkopen aan mijn klanten en waar ik ook mijn eigen websites vlot kon onderbrengen en beheren. Dat pakket is vandaag trouwens nog steeds actief. Weliswaar met een stuk minder actieve websites.

De conclusie na 9 jaar klant en reseller te zijn: ik ben fan. Grote fan. Combell heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als betrouwbare partner met een uitstekende service. Maar dat wil niet zeggen dat ik zomaar iedereen meteen naar Combell zou sturen. Combell is niet voor iedereen de beste keuze.

Combell - SSL-certificaat aanvragen
Aangeraden: Combell.com
Mijn eerste keuze voor kwalitatieve webhosting met fantastische support. Krijg het eerste jaar tot 60% korting!

2. Webhosting aanbod en prijzen

Als we in deze review kijken naar de shared hosting, heeft Combell drie mooie pakketten samengesteld; Business, Professional en Expert.

Review van Combell aanbod
© Combell.com

Naast de verschillende features zoals de SSD webruimte, MySQL databases, onbeperkt dataverkeer, automatische back-ups en One-click CMS installatie, zijn er ook een aantal extra’s die gratis voorzien zijn in elk pakket. En deze zijn niet van de minste:

  • Domeinnaam voor het 1ste jaar
  • 50+ mailboxen van 25 GB
  • HTTPS beveiliging/SSL-certificaat
  • 24/7 support
  • Website verhuisservice

2.1. Combell prijzen

De shared Combell hosting pakketten beginnen van €5,99 per maand voor het Business-pakket en gaan tot €14,99 per maand voor het Expert-pakket. Geen slechte prijzen! Maar let op: dit zijn prijzen voor het eerste jaar. Van zodra je het volgende jaar hernieuwd, gaan deze prijzen fors de hoogte in. Voor het Business-pakket is dit dan €14,95 per maand tot €36,95 per maand voor het Expert-pakket. Dat is meer dan het dubbele.

Combell prijzen

Het feit dat Combell hun prijzen voor het eerste jaar zo sterk gaat drukken om klanten te overtuigen, is niets nieuws. Niet enkel Combell doet dit. Zowat alle hosting.providers maken hiervan gebruik om klanten over de streep te trekken. Zo krijg je de mogelijkheid om hun producten en service te gaan testen. Ben je overtuigd? Dan betaal je met plezier een jaar later wat meer.

Ik ben trouwens ook volledig overtuigd. Ook vanaf het tweede jaar is de prijs-kwaliteitverhouding nog steeds top.

Combell is wel iets duurder dan veel concurrenten maar de kwaliteit en de uitstekende service is dan ook vaak een héél stuk beter!

3. Het Combell controlepaneel

De meeste hosting providers maken gebruik van een Plesk of cPanel platform. Hiermee kunnen klanten hun webhosting en mailboxen beheren.

cPanel - screenshot
© cPanel

Persoonlijk – en mijn achtergrond als UX Designer speelt hier ongetwijfeld in mee – vind ik deze controlepanelen maar niets. Ze zien er verouderd uit. Onduidelijk. Niet gebruiksvriendelijk. Gewoonweg lelijk.

3.1. My.combell.com

Bij Combell dachten ze daar waarschijnlijk ook zo over. Met “my.combell.com” hebben ze hun eigen controlepaneel van de grond af ontwikkeld.

Combell review - controlepaneel
© Combell.com

Goed om even in deze Combell review te benoemen is dat ze hiermee echt het verschil maken. Hun “my.combell.com” platform is zo gebruiksvriendelijk dat iedereen ermee uit de voeten kan. Van leek tot professional. Alles kan eenvoudig gevonden en beheerd worden. En het ziet er ook gewoon goed uit. Mooi in de moderne huisstijl van Combell. Geen lelijke iconen van 10 jaar geleden.

Naast die gebruiksvriendelijkheid en het mooie design, is er nog een groot voordeel gekoppeld aan een eigen controlepaneel. De veiligheid. Plesk en cPanel worden voortdurend aangevallen door hackers wereldwijd. Dat heb je bij Combell niet. Of toch vele malen minder.

4. Wat maakt Combell zo speciaal?

4.1. Support

Voor iets zo technisch als webhosting is een goede support cruciaal.

Doorheen de jaren heb ik vele uren aan de lijn gehangen met de mensen van Combell. Zelfs ’s nachts. Soms voor iets banaals, soms voor iets zeer complex. Maar altijd hebben ze mij goed verder geholpen.

Één tip: pak de telefoon op en bel ze. De keren dat de support via e-mail liep, ging het voor mij net iets minder vlot.

Mijn ervaring met de Combell support in het algemeen: 5 sterren!

4.2. Veiligheid

De veiligheid van je webhosting en mailboxen is echt belangrijk. De verhalen die ik al heb gehoord bij mijn klanten zijn soms schrijnend.

Bij Combell nemen ze geen shortcuts als het gaat over beveiliging. Dat zie je terug op verschillende vlakken.

Combell - SSL-certificaat aanvragen
Aangeraden: Combell.com
Mijn eerste keuze voor kwalitatieve webhosting met fantastische support. Krijg het eerste jaar tot 60% korting!

ISO 27001 kwaliteitslabel

Als eerste hosting provider in België behaalde Combell in 2011 het ISO 27001:2013 certificaat.

Laat ons zeggen dat je zo’n certificaat niet zomaar krijgt. Om deze te behalen moet je als bedrijf een aantal strenge, externe audits ondergaan. In dit geval specifiek voor Security Management.

Dit certificaat is hét teken dat Combell al vanaf het begin sterk inzet op veiligheid. Zowel intern als voor hun klanten.

Combell shield

Het Combell shield is een extra unieke beveiliging op je webhosting pakket. Ze beschermt zowel je applicatie, het besturingssysteem als het netwerk. Om het met hun eigen woorden te zeggen: “Achter het Combell shield zit je echt veilig.”.

Combell shield
© Combell.com

Custom controlepaneel

De keuze om een eigen controlepaneel te gaan ontwikkelen is ook een keuze voor optimale beveiliging. Zoals eerder aangegeven, worden andere platformen vaak het slachtoffer van hackers. Met het “my.combell.com” paneel, sta je als klant veel sterker.

4.3. Snelheid

Hoe snel je website laadt heeft te maken met veel factoren. De webhosting heeft hier alvast een groot aandeel in.

Als we kijken naar wat de snelheid van webhosting bepaald, spreken we vooral over het aantal resources dat jouw website toegekend krijgt. Concreet gaat dit over CPU shares, RAM geheugen en DISK IO. Combell voorziet heel wat van deze resources in zijn pakketten. Heb je een veel bezochte website of webshop? Dan kan je upgraden naar een pakket met meer resources beschikbaar.

Ze zorgen er daarnaast voor dat hun servers niet overbelast worden door een teveel aan websites. Dat maakt vaak al een groot verschil tegenover heel wat concurrenten.

4.4. Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruiksgemak van een website of platform is cruciaal. Vooral voor personen die hier niet dagelijks mee te maken krijgen.

Eerder gaf ik al aan dat het custom controlepaneel van Combell uitblinkt in gebruiksgemak.

“Als je iets anders gewoon bent, kan het altijd even wennen zijn. Maar trust me, een beter controlepaneel ga je niet vinden.”

Als je als zelfstandige in een positie komt waar je zelf je webhosting gaat beheren maar verder weinig technische kennis hebt, dan staat of valt deze ervaring bij de gebruiksvriendelijkheid. Onderschat dit dus niet.

5. Alternatief voor Combell

Om even mijn eigen woorden te herhalen:

“De conclusie na 8 jaar klant en reseller te zijn: ik ben fan. Grote fan. Maar dat wil niet zeggen dat ik zomaar iedereen meteen naar Combell zou sturen. Combell is niet voor iedereen de beste keuze.”

Met Webadvisor krijg ik dagelijks de vraag om te adviseren bij de keuze voor webhosting. Laat ons zeggen dat ik ongeveer de helft ervan richting Combell stuur. Die andere helft bevinden zich meestal in een van volgende situaties:

  • Ze zijn net als zelfstandige gestart, al dan niet in bijberoep
  • Ze hebben een beperkt budget
  • Ze verwachten niet meer dan 20 bezoekers per dag op hun website

Als dat ook bij jou het geval is, vind ik Cloud86 het beste alternatief. Klik hier voor mijn zeer uitgebreide review over Cloud86.

6. Review conclusie: Kiezen voor Combell?

Het is alweer tijd om de balans op te maken voor deze uitgebreide Combell review! Als je op zoek bent naar kwalitatieve webhosting en je bereid bent hiervoor wat meer te betalen, dan is Combell jouw beste keuze. In 2013 heb ikzelf ook deze keuze gemaakt en ik heb hier nog geen seconde spijt van gehad.

Ben je een startende ondernemer met een kleine website of beperkt budget? Dan zijn er andere goede opties, zoals bijvoorbeeld Cloud86. Klik hier voor mijn overzicht van de beste hostingproviders .

Combell - SSL-certificaat aanvragen
Aangeraden: Combell.com
Mijn eerste keuze voor kwalitatieve webhosting met fantastische support. Krijg het eerste jaar tot 60% korting!
Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.