Inhoudstafel

Wix review (2021): Is een Wixsite iets voor jou?

Als ik aan sitebuilders denk, denk ik automatisch eerst aan Wix. Wix is nu eenmaal de meest bekende én meest gebruikte tool om een website bij elkaar te klikken. Wat dacht je hier van: meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd hebben hun website met Wix gebouwd! Not bad, right?
Wix statistieken
Wix.com – About Us

Ooit – ondertussen al heel wat jaren geleden – waren het enkel web ontwikkelaars die erin slaagde om een professionele website te maken. Wix heeft dit volledig veranderd. Dankzij hen kan ondertussen iedereen zijn eigen website bouwen.

Misschien is dat iets teveel credits voor één enkele sitebuilder. Er zijn er tenslotte nog. Goede ook. Maar voor veel mensen is een Wixsite nu eenmaal de beste keuze. Voor jou ook?

1. Wix pakketten en prijzen

Met Wix maak je zelf – mits wat inspanning – een professionele website. Raar maar waar: die website zal enkel professioneel overkomen, als er nergens staat aangegeven dat ze met Wix gemaakt is. Het is tenslotte een goedkope doe-het-zelf oplossing. Een succesvolle ondernemer laat zijn website toch maken?! …dat is in ieder geval de perceptie die leeft.

Wix prijzen
Wix.com – Premiumpakketten

Wix maakt gebruik van vier verschillende pakketten. Ik zou in detail kunnen inzoomen op elk pakket apart maar eigenlijk slagen ze er zelf al zeer goed in om telkens de essentie te beschrijven a.d.h.v. één zin.

1.1. Voor persoonlijk gebruik

Als je een Wixsite wil voor een persoonlijk project, kies dan gerust voor ‘Combo’. Hiermee koppel je een eigen domeinnaam, worden advertenties verwijderd en heb je tot 3 GB opslagruimte. Ideaal voor zo’n situatie.

1.2. Voor ondernemers en freelancers

Heb je een ondernemer? Dan is er het ‘Unlimited’ pakket. Onbeperkte bandbreedte, meer opslagruimte, Zoekmachine optimalisatie en de mogelijkheid om de bezoekcijfers te bekijken. Een mooi pakket op maat van de ondernemer. Als ondernemer kiezen voor Wix? Reken dan op een kost van €12,50 per maand.

Als je als starter nog bredere ondersteuning wenst dan enkel je website, kan je kiezen voor het ‘VIP’ pakket. Hiermee kan je een eigen professioneel logo ontwerpen, krijg je bestanden voor op sociale media én heb je prioriteit bij de klantenservice.

2. Waar blinkt Wix in uit?

2.1. Wix Templates

De grote hoeveelheid templates waar je uit kan kiezen is in-druk-wekkend. Het zijn er ondertussen bijna 1000 en de meerderheid is van een zeer hoge kwaliteit. Ze zien er gewoon écht goed uit. Professioneel.

Templates voor je wixsite
Wix.com – Mode templates

Wat handig is, is dat al deze templates mooi ondergebracht zijn in categorieën. Handige categorieën waarmee je heel gericht kan gaan zoeken. Enkele voorbeelden:

  • Ben je gestart als schoonheidsspecialiste in bijberoep? Kies dan voor “Schoonheid en kapsels”.
  • Heb je al enkele jaren een kleding boutique en wil je een nieuwe website? In “Mode” vind je de gepaste template.
  • Nu je eethuis dicht is door de Corona, kan je werken aan je een professionele wixsite. Kijk in de categorie “Restaurant”.
  • Klus je wat bij als huwelijksfotograaf? Zoek in “Fotografie”.

En zo zijn er nog een 10-tal andere nuttige categorieën én subcategorieën!

Wix Sitebuilder logo
Aangeraden: Wix.com
Wix is by far de meest populaire sitebuilder op de planeet. Met meer dan 200 miljoen users, komt er geen enkele andere tool in de buurt.

Er is één belangrijk nadeel aan Wix: je kan je template nadien niet meer aanpassen. Let hier dus mee op en zorg ervoor dat jouw gekozen template de lading volledig dekt.

2.2. Wix Tools en Functionaliteiten

Er zijn honderden site features die je kan toevoegen aan je wixsite. Allemaal ga ik ze niet overlopen. Liever zoom ik in op de specifieke zaken waarmee Wix er voor mij uitspringt tegenover de concurrentie.

App Market

SEO

Sociale media integratie

Beveiliging en back-ups

Animatie

3. Voor wie is Wix niet geschikt?

Ik ben deze review begonnen met de bewering dat voor de meeste mensen – die kiezen om hun site te bouwen met een sitebuilder – Wix de beste optie is. De meeste mensen. Dus niet allemaal. Wanneer kies je dan best voor een andere sitebuilder?

3.1. Nood aan ondersteuning

Er zijn verschillende soorten mensen wat de nood aan ondersteuning betreft. Zelf duik ik er het liefst meteen in en ‘speel’ wat met de functionaliteiten. Als ik dan vastzit, zoek ik op Google of in de knowledge base naar antwoorden. In het slechtste geval – als ik echt nergens een oplossing vind – stuur ik een mailtje naar de klantenservice.

Wix ondersteuning
support.wix.com

Dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen – vooral ook ondernemers met beperkte tijd – willen gewoon de telefoon kunnen opnemen. Zij willen meteen een specialist aan de lijn krijgen om hun verder te helpen.

Wix heeft heel wat materiaal beschikbaar om gaan bij te leren maar telefonisch contact ga je daar niet krijgen. Al zeker niet in het Nederlands.

Indien persoonlijke ondersteuning voor jou cruciaal is, kijk je best eens naar de sitebuilder van Combell.

3.2. Te overweldigend

Met Wix kan je veel. Héél veel.

Don’t get me wrong, dat is absoluut een voordeel. Ik kan me alleen voorstellen dat al deze mogelijkheden voor een aantal mensen te overweldigend kunnen zijn. Het maakt het leerproces moeilijker. Er is wat volhouden nodig om hier vlot mee aan de slag te gaan.

Als jouw voorkeur gaat naar een iets eenvoudigere sitebuilder, met een lagere drempel, kies je best voor een alternatief. Ook hier is de Combell sitebuilder een mogelijke optie.

4. Conclusie

Is het beslist? Ga je je website bouwen met een sitebuilder? Geef dan zeker Wix een kans. Neem de tijd om je erin te verdiepen en alles grondig uit te testen. Niets voor jou? De kans is klein.

Wix Sitebuilder logo
Aangeraden: Wix.com
Wix is by far de meest populaire sitebuilder op de planeet. Met meer dan 200 miljoen users, komt er geen enkele andere tool in de buurt.
Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.