Strato host op dit moment in totaal ongeveer 1,5 miljoen domeinnamen en beheert meer dan 4 miljoen websites. Naast hosting en domeinnamen, bieden ze ook een handige websitebuilder en verscheidene online marketing tools. En dat allemaal voor een absurd scherpe prijs. Dat klinkt natuurlijk goed. Maar is het ook echt zo rooskleurig als het lijkt?
Wat is Strato?
Kort door de bocht is Strato een Duits hostingbedrijf dat onder andere webhosting en domeinnamen aanbiedt. Althans, daar zijn ze ooit mee begonnen. Inmiddels bieden ze veel meer aan, zoals bijvoorbeeld kant-en-klare websites en webshops, online marketing en mailboxen. STRATO is opgericht in 1997 en heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 2 miljoen klanten bediend. Ze zijn dus een zeer grote partij op de hostingmarkt.
Waarom is Strato zo goedkoop?
Daarover kan ik kort zijn: Strato is niet bijzonder goedkoop als je dat vergelijkt met een concurrent. Dat lijkt misschien wel zo, omdat je de eerste periode maar slechts 1 euro per maand betaald. In een volgende periode schiet de prijs al gauw omhoog (voor hosting bijvoorbeeld al gauw naar 6 euro per maand). De uiteindelijke prijzen worden vrij klein benoemd, waardoor sommige klanten zich een beetje misleid voelen.
“Het prijsverschil zit hem in de kleine lettertjes”
Tijdens de jaren dat ik klanten websites en hosting heb geadviseerd, heb ik regelmatig de vraag gekregen waarom er bijvoorbeeld zoveel verschil zat tussen de hosting die ik aanbiedt en bijvoorbeeld Strato. Het verschil zit hem dus in de kleine lettertjes.
Mijn ervaring met Strato
Eerlijk is eerlijk: toen ik net begon, heeft de goedkope prijs van Strato mij ook over de streep getrokken. Ik was immers nog maar net begonnen en had geen groot budget om dure hosting aan te schaffen. En waarom zou ik ook? Ik wist immers niet eens het verschil tussen de duurdere aanbieders en Strato. Dus, de keuze was vrij snel gemaakt. Mijn eerste pakketje had ik binnen 10 minuten geregistreerd en dat ging lekker makkelijk. Al vrij snel ontving ik de inloggegevens van mijn hostingpakket in mijn mailbox en kon ik beginnen.
En toen?
Ik was nog onervaren en wist eigenlijk niet goed wat ik had gekocht. Ik benaderde de support. Maar helaas: de reden van het prijsverschil werd vrij snel duidelijk: ik heb gewacht, een herinneringsmail gestuurd en nog eens gewacht, maar tevergeefs. Een reactie bleef uit. 2 weken later kreeg ik dan toch alsnog antwoord: een – wat leek op een – automatisch bericht, waarin ik werd doorgestuurd naar een aantal help-handleidingen.
Gelukkig heb ik mijn antwoord uiteindelijk in één van die handleidingen weten te vinden. Eigen schuld: ik koos voor goedkoop en kreeg precies wat ik kon verwachten voor die prijs.
Uiteindelijk betaal je bij Strato zoals hierboven al genoemd, na de eerste periode gewoon de normale prijs. De support wordt dan helaas niet alsnog niet veel beter.
Strato review: De voordelen
Laten we voorop stellen: los van mijn Strato review, heeft dit bedrijf ook echt wel een paar leuke voordelen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze best veel klanten hebben (en blijven houden).
- Betaalbaar
- Bestaan al lang
- Website builder
- Grote keuze uit allerlei internetdiensten
De nadelen
- De prijzen na de eerste periode zijn wat onduidelijk
- De servers van Strato staan in Duitsland
- Geen sterke klantenservice
- Geen telefonische helpdesk
- Annuleren is wat ingewikkeld
- Het controlepaneel is wat omslachtig en kan eenvoudiger
- Vaak last van storingen
- Last but not least: de snelheid van de servers is matig
Persoonlijk wegen de nadelen bij mij niet op tegen de voordelen. Maar die keuze zul je natuurlijk uiteindelijk zelf moeten maken.
Snelheid
Snelheid is één van de belangrijkste onderdelen van het succes van je website. Besparen op de kosten van je hoster in ruil voor een minder snelle server is dus echt geen goed idee. Bij Strato moet je je er bewust van zijn dat hun servers worden gehost in Duitsland. Dat betekent dat als jij actief bent in Nederland of België, bezoekers eerst de server in Duitsland moeten bezoeken, voordat ze jouw website kunnen zien. Liever zoek je in dat geval een hoster in het land waarin je het meest actief bent.
Uptime
De uptime bij Strato is naast de snelheid één van de redenen waarom ik uiteindelijk heb besloten om over te stappen naar een andere hostingaanbieder. Met behulp van UptimeRobot hield en houd ik altijd nauwkeurig in de gaten of mijn websites nog online zijn. Zodra een website offline gaat, krijg ik van UptimeRobot direct een melding in mijn mailbox. Zo krijg ik dus zelfs bij hele korte storingen een mailtje.
Al vrij kort na het instellen van UptimeRobot, kreeg ik de één na de andere storingsmail. Vaak – gelukkig – van korte duur. Zo was ik regelmatig ‘s avonds of ‘s nachts een paar minuten offline. Op zich vond ik dat nog niet zo erg. Het herstelde zich altijd vrij vlot.
Grotere storingen kwamen daarentegen helaas ook vrij regelmatig voor. Wat me daarin vooral opviel was de communicatie: er werd nauwelijks naar klanten gecommuniceerd over het probleem en de oplossing. Een telefonische helpdesk was er niet, dus bellen was ook geen optie.
Meer Strato reviews
Natuurlijk is mijn eigen Strato review niet leidend. Er zijn genoeg andere klanten die wel tevreden zijn over de diensten van Strato. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je bedoelingen precies zijn en waar je het meeste waarde aan hecht.
“Van ervaringen lezen leer je het meest.”
Om een goed beeld te krijgen van Strato (of welke andere hostingprovider dan ook), raad ik altijd aan om veel online reviews op Trustpilot te lezen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk voor een teleurstelling komt te staan.
Conclusie
Strato bestaat al erg lang en is daarom een betrouwbare partij om je website onder te brengen. De kans dat Strato er op korte termijn mee stopt of overgenomen wordt, is daarmee namelijk erg klein. Daarnaast is Strato goed betaalbaar.
Waar je niet veel van hoeft te verwachten, is de klantenservice van Strato. Een reactie kan al gauw een paar weken duren. Daarnaast zijn de servers van Strato niet snel en hebben ze regelmatig last van storingen.
Persoonlijk zou ik je aanraden een alternatief te zoeken voor Strato. Hieronder deel ik graag mijn beste alternatieven voor je.
Alternatieven voor Strato
Bekijk hier een overzicht van mijn beste alternatieven voor Strato.
Cloud86
Cloud86 is wat mij betreft de beste hostingprovider van Nederland. Hun Litespeed servers staan in Nederland en zijn razendsnel. Ja, Cloud86 is iets prijziger, maar hun support is echt goed. Lees mijn uitgebreide Cloud86 review.
Combell
Combell is een goede keuze wanneer je vooral bezoekers uit België verwacht. Combell heeft zijn servers namelijk in België staan, wat ervoor zorgt dat de laadtijd korter is wanneer je website vanuit België wordt bezocht. Lees ook mijn uitgebreide Combell review.