Een traag ladende website is een nachtmerrie voor iedere website-eigenaar. Tegenwoordig is snelheid van je website namelijk essentieel. Bezoekers zijn door de regel altijd ongeduldig en als ze niet snel genoeg worden geholpen, kijken ze toch liever even verder bij de concurrent die wel een snelle website heeft.
Gelukkig kun je met behulp van mijn tips je WordPress sneller maken en zo je bezoekers omzetten tot kopers. In dit artikel geef ik je (van goed naar best) 6 tips om je WordPress sneller te maken.
“Haastige spoed is zelden goed, maar op het internet wint snelheid goud”
Zo test je de snelheid van je website!
Als seconden het verschil maken tussen op je website blijven of weggaan, is het dus belangrijk om je website razendsnel te maken. Maar hoe meet je nou eigenlijk precies de snelheid van je website? Ik bespreek hieronder de meest krachtige tools die je niet alleen kunnen vertellen hoe je website er voorstaat, maar je ook tips kunnen geven om je WordPress sneller te maken.
Google Pagespeed Insights
Google Pagespeed is een gratis tool (die door Google is ontwikkeld) die je kan helpen bij het verbeteren van de laadtijd van je website. Wanneer je de link van jouw website hier invult, begint de tool al direct met het analyseren van je website. Bovenin zie je twee tabjes: Mobiel en Desktop. Google Pagespeed analyseert je website op beide apparaten.
Zodra de tool klaar is, krijg je een snelheidsscore tussen de 0 en 100 te zien. Een hogere score betekent een betere prestatie. De scores worden over het algemeen als volgt ingedeeld:
- Goed: een score van 90 – 100
- Gemiddeld: een score van 50 – 89
- Slecht: een score van 0 tot 49
Als je verder naar onderen scrollt, zie je exact waarin je je website nog kunt aanpassen om de snelheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je afbeeldingen of het beperken van Javascript of CSS bestanden.
Gmetrix
Gmetrix is een andere populaire tool die ik graag gebruik voor het analyseren van de snelheid van mijn websites. In Gmetrix kun je net wat meer informatie uitlezen dan in Google Pagespeed. Gmetrix is gratis, maar er is ook een optie om een abonnement af te sluiten wanneer je graag wat meer functies wilt. Voor mij was de gratis versie altijd voldoende.
Let er op dat je bij het analyseren de dichtsbijzijnde test URL opgeeft (in mijn geval – en in het geval van een gratis account) is dat London, UK. Bij de betaalde versie kun je ook Amsterdam als testlocatie gebruiken.
Je WordPress sneller maken met deze tips
De volgende tips gebruik ik voor al mijn website. En het werkt! (Bewijs nodig? Haal dan mijn website webadvisor.be eens door Googe Pagespeed of Gmetrix).
6. Converteer je afbeeldingen naar WEBP
WEBP, Misschien heb je er al weleens van gehoord, is een afbeeldingstype dat is ontwikkeld door Google. WEBP bestaat nog niet heel lang, maar wordt intussen al wel op heel veel websites toegepast. Dat komt omdat WEBP je afbeeldingen uitstekend kan verkleinen zonder kwaliteit te verliezen. Door je afbeeldingen dus naar WEBP te converteren, kun je de snelheid van je website al gemakkelijk verbeteren.
Om je afbeeldingen in één keer om te zetten van PNG/JPG naar WEBP, kun je één van de vele plug-ins gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor altijd de gratis plug-in Converter for media. Doet altijd uitstekend zijn werk en is erg simpel in gebruik. Andere alternatieven zijn Imagify, Shortpixel of EWWW Image Optimizer.
Let op: maak je gebruik van mijn tip 1 (LiteSpeed Cache)? Dan hoef je hiervoor geen aparte plug-in te installeren. LiteSpeed heeft deze optie namelijk al standaard geïntegreerd in hun WordPress plug-in.
5. Verwijder ongebruikte en inactieve plug-ins
WordPress plug-ins zijn natuurlijk superhandig, want je kunt zonder kennis van alles uitproberen. En bevalt het niet, dan zet je die plug-in gewoon weer uit. Dat laatste vergeten we nog weleens: soms blijven plug-ins tot in de treuren aanstaan of vergeten we inactieve plug-ins te verwijderen. Ook ik maak me daar weleens schuldig aan.
Maar al de plug-ins installeren op de achtergrond allerlei bestanden, die de laadtijd van je website behoorlijk negatief kunnen beïnvloeden.
Door regelmatig je plug-ins te controleren en op te rumen, houdt je je website schoon en snel. En niet alleen dat: het verminderd ook nog eens de kans op beveiligingsproblemen. Dus hup; opruimen maar.
4. Gebruik Asset Cleanup
Asset Cleanup is een plug-in die ik regelmatig gebruik om ongewenste en onnodige Javascript en CSS bestanden uit te sluiten van mijn website. Elke WordPress website heeft meestal een groot aantal bestanden, terwijl je ze lang niet altijd allemaal nodig hebt. Door deze bestanden te verwijderen, verbeter je dus de laadtijd.
Let wel: voorzichtigheid is geboden bij het uitschakelen van dit soort bestanden. Verwijder geen bestanden wanneer je niet goed weet wat ze precies doen.
Hulp nodig bij het versnellen van je website? Neem dan contact met mij op.
3. Kies een goede hoster
Een goede hoster kan een groot verschil maken in de snelheid van je website. Kies een goede host met snelle, krachtige servers en een goede infrastructuur. Bezuinig nooit op het kiezen van een goede host. Dat komt omdat deze twee hostingpartijen hun servers draaien op LiteSpeed, wat bewezen erg bevorderlijk is voor de laadtijd van een website (zie ook mijn absolute nummer 1).
2. Je WordPress sneller maken met WP Rocket
WP rocket is een plug-in die speciaal is ontworpen voor het sneller maken van WordPress websites. De plug-in heeft ontzettende krachtige functies om binnen een paar klikken je website supersnel te maken. Sterker nog: alleen al na het simpelweg installeren en activeren van de plug-in, zul je een verbetering zien in de laadtijd van je website.
Met behulp van WP rocket kun je niet alleen allerlei caching aanzetten, je kunt ook je afbeeldingen verkleinen, JS en CSS bestanden minimaliseren en uitstellen, en zelfs je database optimaliseren.
Tip: let wel goed op wat je doet en test je website (ook in andere browsers en op andere apparaten) goed, om er zeker van te zijn dat je website nog steeds naar behoren werkt.
1. De absolute nummer 1: LiteSpeed Cache
Stap over naar een hoster met een LiteSpeed server (zie mijn overzicht voor de beste LiteSpeed hosting). LiteSpeed servers zijn speciaal ontwikkeld voor topprestaties. Maar de échte magie zie je pas als je de WordPress plug-in LiteSpeed Cache installeert en de instellingen daarvoor goed zet. Binnen enkele minuten is je website dan namelijk razendsnel!
Gebruikt jouw hoster geen LiteSpeed server en zie je het niet zitten om je website te verhuizen? Dan is het installeren van WP Rocket zeker het beste alternatief.
Geen verstand van WordPress en heb je liever dat iemand jouw website sneller voor je maakt? Neem dan contact met mij op.