Inhoudstafel

LiteSpeed Cache voor WordPress: Maak je website 600% sneller

Hoe je het ook went of keert: De laadtijd van je website bepaald voor een groot deel of je website succesvol is of niet. Een trage website zorgt namelijk voor het uitblijven van bezoekers en sales. En wanneer je denkt dat dit maar een minimaal verschil zal maken, dan heb je het volgens verschillende onderzoeken toch echt mis. Het optimaliseren van de snelheid van je website of webwinkel zou dus één van je grootste prioriteiten moeten zijn. De beste optie om je WordPress website tot wel 600% te versnellen is LiteSpeed Cache in combinatie met een LiteSpeed server.

In dit artikel leer ik je graag meer over hoe je de snelheid van je WordPress website kunt optimaliseren van LiteSpeed.

Wat is LiteSpeed?

LiteSpeed is in het kort gezegd een webserver-software die is ontworpen met het oog op het sneller maken van websites. En om dat te doen, maakt LiteSpeed gebruik van een zogeheten ingebouwde server-level cache. Ook wel LiteSpeed Cache genoemd. Je kunt LiteSpeed Cache tegenwoordig eenvoudig installeren als plugin op verschillende platforms, waaronder WordPress.

Boost je website met LiteSpeed Cache

Het is wel belangrijk om te vermelden dat de LiteSpeed server zelf losstaat van de LiteSpeed plug-ins. Dit betekent dus eigenlijk dat je de LiteSpeed Cache plug-in voor WordPress ook kunt gebruiken wanneer je hoster bijvoorbeeld helemaal geen LiteSpeed server heeft. In dat geval kun je dus nog steeds gebruik maken van allerlei optimalisatiefuncties van de LiteSpeed Cache plug-in, zoals bijvoorbeeld afbeeldingsoptimalistatie, het integreren van CDN en het verkleinen van de CSS en JavaScript bestanden.

Als je de LiteSpeed plug-in gebruikt op een LiteSpeed server, dan ontgrendel je wel meer opties. Waaronder dus de optie om gebruik te maken van server caching.

LiteSpeed op WordPress in actie

Nu je begrijpt wat LiteSpeed precies is, kan ik je LiteSpeed in actie laten zien. De website waarop je je nu namelijk bevindt, is ook gebouwd op een LiteSpeed server met de LiteSpeed Cache plugin voor WordPress.

Toen ik enkele maanden geleden de LiteSpeed Cache plugin installeerde en hier en daar langzaam wat met de instellingen begon te testen, is het me zelfs gelukt een 100/100 score te behalen op zowel mobiel als desktop via Google Pagespeed:

Pagespeed voor affiliate website

Als je het mij vraagt hele prestatie, want eerlijk gezegd was me dat bij een WordPress website nog niet eerder gelukt.

LiteSpeed Cache vs WP rocket

Voordat ik LiteSpeed op webadvisor.be had geinstalleerd, maakte mijn website gebruikt van de plugin WP Rocket op een Apache server. Mijn website had destijds een score van 75 op mobiel en een 89 op desktop via Google Pagespeed. Op zich was ik tevreden, al wist ik dat er verbetering in zat.

Toen ik begin dit jaar overstapte naar een nieuwe hosting provider, besloot ik te kiezen voor een hosting provider die gebruik maakte van LiteSpeed. Ik hoorde namelijk goede verhalen over de snelheid hiervan. Had ik geweten dat het verschil zo drastisch zou zijn, dan was ik waarschijnlijk al veel eerder overgestapt.

Tijdens mijn zoektocht naar de beste LiteSpeed hosting, heb ik allerlei hosting providers naast elkaar neergelegd en beoordeeld op snelheid, klantenservice en prijs.

WP Rocket Pagespeed test op 12 januari 2023:

LiteSpeed Pagespeed test op 7 juni 2023:

Litespeed test Pagespeed

Het voordeel van LiteSpeed ten opzichte van WP Rocket is dat de LiteSpeed Cache plugin net weer wat meer opties heeft. Eigenlijk heeft LiteSpeed alle opties die WP Rocket heeft, maar dan net wat meer.

Hoe installeer ik LiteSpeed in WordPress?

Voordat je gebruik kunt maken van LiteSpeed Cache, moet je bij je hoster controleren of ze LiteSpeed ondersteunen. Niet alle hostingproviders bieden deze optie namelijk standaard aan.

LiteSpeed Cache voor WordPress

Biedt je hoster al een LiteSpeed server en is jouw website gebouwd met WordPress? Dan hoef je alleen nog maar de plugin LiteSpeed Cache voor WordPress te downloaden. Je doet dat als volgt:

 • Log in op je WordPress dashboard
 • Klik in het linkermenu op “Plugins
 • Klik daarna op “Nieuwe plugin” bovenaan de pagina. Er opent nu een scherm waar je nieuwe plugins kunt toevoegen.
 • Zoek rechts bovenin op “LiteSpeed Cache” en druk op Enter. Je ziet de plugin als het goed is nu verschijnen:Litespeed Cache WordPress installatie
 • Klik achter de plugin “LiteSpeed Cache” op de knop “Nu installeren“.
 • Wacht totdat de plugin is geinstalleerd en klik daarna op “Activeren“.
 • De plugin is nu geactiveerd.

Je vindt de instellingen voor de plugin in het WordPress menu terug onder de naam “LiteSpeed Cache“. Via dit menu kun je spelen met de instellingen van LiteSpeed. Kijk welke instellingen het beste bij jouw website passen en test je website na iedere aanpassing. Sommige instellingen kunnen namelijk als gevolg hebben dat sommige dingen niet meer goed werken op je website.

Beste instellingen voor LiteSpeed cache

Ik moet eerlijk zeggen, de instellingen van de LiteSpeed cache plugIn voor WordPress kunnen wel een beetje overweldigend zijn wanneer je daar voor  het eerst gebruik van maakt. Ik krijg ook regelmatig de vraag welke instellingen ik dan zelf precies gebruik voor LiteSpeed om een 100% score in PageSpeed te kunnen behalen. Hieronder benoem ik de meest belangrijke.

Opmerking: welke instellingen je wel of niet gebruikt, is afhankelijk van het thema en de plugins die je gebruikt. Het kan dus zijn dat mijn instellingen op jouw website zorgen voor fouten. Ik raad je in dat geval aan hier en daar wat te testen door de instellingen aan of uit te zetten.

De instellingen die ik gebruik

Ga allereerst naar LiteSpeed Cache –> Voorinstellingen in het WordPress menu. Daar je 5 standaard voorinstellingen die je kunt gebruiken om je website te verbeteren. In de meeste gevallen is dit al genoeg om je website een flinke boost te geven. Bij mij gaven de voorinstellingen Extreem en Agressief helaas een foutmelding, dus ik heb hier zelf gekozen voor Gevorderd. Je kunt dit natuurlijk uittesten met je eigen website.

Zodra je op “Voorinstelling toepassen” hebt geklikt, kun je je website testen met behulp van de PageSpeed tool van Google.

Ben je nog niet helemaal bij met de resultaten? Dan kun je de instellingen nog wat verder optimaliseren. Belangrijk hier is om te achterhalen waarom de snelheid van je website nog niet goed genoeg is. Wanneer je naar onderen scrollt in de PageSpeed tool, zie je allerlei tips staan waarin je website nog kan verbeteren.

Bijvoorbeeld:

Tips voor meer snelheid

De melding hierboven betekent dat er nog ruimte is om mijn JavaScript en CSS bestanden wat in te korten. Hiervoor ga je in de LiteSpeed Cache plugin naar het menu-item “Pagina optimalisatie”.

Speel daar met de instellingen van de CSS (onder het tabblad CSS instellingen) en de JS (JS instellingen) en speel met alle instellingen, net zolang totdat de melding in de PageSpeed tool verdwenen is.

CDN (optioneel)

De LiteSpeed Cache plugin heeft ook een optie voor CDN. Daarmee kun je afbeeldingen en bestanden dichtbij de locatie van de bezoeker opslaan, waardoor de laadtijd wordt beperkt. Let hiermee wel op: Staat jouw server in Nederland of België en komen daar ook jouw bezoekers vandaan? Gebruik dan géén CDN-netwerk. Dit kan de laadtijd namelijk negatief beïnvloeden. Heeft je website voornamelijk bezoekers uit het buitenland, dan kan een CDN juist wel interessant zijn.

Optimalisatie afbeeldingen

Het optimaliseren van de afbeeldingen is een belangrijk onderdeel voor het versnellen van de laadtijd van je website. Sla deze stap dus niet over. Ga naar LiteSpeed Cache –> Optimalisatie afbeeldingen in het WordPress menu. Klik vervolgens bovenin op het tabblad “Instellingen optimalisatie afbeeldingen“.

Zorg ervoor dat:

 • Optimaliseer originele afbeeldingen op “AAN” staat
 • “Optimaliseer zonder kwaliteitsverlies op “UIT” staat
 • “Afbeeldingsformaat veranderen in WebP” op “AAN” staat
 • “WebP voor extra srcset” op “AAN” staat
 • Zet als laatste de “Beheer kwaliteit afbeeldingen in WordPress” op 82

De cache legen en testen

Vergeet niet om na het wijzigen van deze instellingen je website te testen op eventuele fouten. Sommige aanpassingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je website niet meer goed functioneert. Om je website goed te kunnen testen, raad ik je aan om eerst de cache te legen. Je kunt dit doen in het WordPress menu onder LiteSpeed Cache –> Toolbox –> Verwijder alle cache:

Verwijder alle LiteSpeed cache

Je kunt je website daarna opnieuw door de PageSpeed tool halen en controleren op eventuele fouten.

Conclusie: is LiteSpeed het waard?

Wanneer je LiteSpeed goed implementeert, kan dit een enorm verschil maken in de laadtijd van je website. De meest eenvoudige manier is om hiervoor de bijbehorende WordPress plugin te installeren.

Deze plugin heeft ontzettend veel opties om de laadtijd zoveel mogelijk te minimaliseren en is daarom mijn absolute favoriete nummer 1!

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.