Inhoudstafel

De beste 3 alternatieven voor Google Analytics voor WordPress

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke en betrouwbare oplossing om de gegevens van je website bij te houden?

Google Analytics is de populairste en meest gebruikte tool om de prestaties van jouw site op te volgen. Het geeft je zowel basis als geavanceerde gegevens die je kan gebruiken om jo publiek te begrijpen, problemen te identificeren en op te lossen, en de gebruikerservaring te verbeteren.

Dat gezegd zijnde, is het vaak complex om je site op te zetten en aan te sluiten. Bovendien is de kans groot dat je als beginner niet veel zult begrijpen van de gegevens die Google je toont. Het menu is zeer uitgebreid, dus het kan moeilijk zijn om door het platform te navigeren en te vinden wat je nodig hebt.

Als je een eenvoudigere oplossing wilt die gemakkelijk in te stellen en te begrijpen is, zelfs als je niet technisch onderlegd bent, kan je het best een alternatief voor Google Analytics gebruiken.

In deze post heb ik zowel gratis als betaalde Google Analytics alternatieven voor jouw WordPress website op een rijtje gezet.

1. MonsterInsights

MonsterInsights is zonder twijfel de beste Google Analytics plugin voor WordPress. Het heeft meer dan 3 + miljoen actieve installaties omdat het zo gemakkelijk te installeren en te gebruiken is.

In het MonsterInsights dashboard, kan je verbinding maken met je Google Analytics-account met slechts een paar klikken. Er is geen noodzaak voor enige code snippets en je zult nooit WordPress bestanden en headers hoeven te bewerken.

Zodra je MonsterInsights hebt ingeschakeld, heb je toegang tot de rapporten van je site in je WordPress admin. Dit betekent dat je nooit je site hoeft te verlaten en een ander platform hoeft te openen om de cijfers te bekijken.

Je kan real-time gegevens zien, en wat echt geweldig is, is dat de rapporten gemakkelijk te begrijpen zijn. Je kan direct visualisaties zien van de geografie van je bezoekers, bekeken pagina’s, bouncepercentage, klantgedrag, populaire berichten op zoekmachines, en nog veel meer.

Dus zelfs als je een beginner bent, kun je inzichten krijgen die je daadwerkelijk kunt gebruiken om je site te verbeteren.

Bovendien maakt MonsterInsights het gemakkelijk om Universal Analytics tracking in te stellen voor verschillende apparaten en campagnes in slechts een paar klikken. Het ondersteunt ook Google Analytics 4, zodat u de overstap naadloos kunt maken.

Tip: Als je Google Analytics 4 nog niet hebt ingeschakeld, moet u dat meteen doen.

Nu MonsterInsights is niet alleen voor beginners. Het heeft tal van geavanceerde tracking tools voor WooCommerce, webpagina’s, advertenties, affiliate klikken, en nog veel meer.

Dus bijvoorbeeld, als je geld verdient met je website met behulp van advertenties, kan je met MonsterInsights het exacte aantal klikken op de advertentie zien. Met behulp van deze informatie kun je de meest winstgevende sectie selecteren voor toekomstige advertenties. Op deze manier kan je ook bijhouden welke affiliate links de meeste inkomsten opleveren.

Als dat nog niet genoeg is, MonsterInsights heeft tal van addons waarmee u aangepaste tracking en rapporten in te stellen met slechts een paar klikken.

Kenmerken

 • Eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke interface
 • Kant-en-klare rapporten
 • Real-time analyse
 • Gegevens importeren en exporteren
 • eCommerce en productanalyses
 • GDPR-vriendelijk

Prijzen

De gratis versie is beschikbaar in de WordPress repository. Betaalde plannen beginnen bij $99.50 per jaar.

2. ExactMetrics

ExactMetrics (voorheen Google Analytics Dashboard voor WP) is een van de beste premium WordPress Analytics plugins die door meer dan 1 miljoen website-eigenaren wordt gebruikt.

Het toevoegen van Google Analytics tracking code direct op jee website vereist het bewerken van je website code. Maar ExactMetrics automatiseert dit proces en stelt je in staat om uw Google-account te integreren met een klik op een knop.

En vergelijkbaar met MonsterInsights, toont deze plugin gegevensrapporten op een nette manier binnen je WordPress admin gebied.

Je kan real-time rapporten, demografische rapporten, verbeterde link verkeer, en nog veel meer. Ook trackt het jouw affiliate links, e-commerce, formulieren, auteurs, pagina’s, verwijzingen, en nog veel meer.

De plugin heeft zelfs segmentatie opties om aangepaste gebeurtenissen en dimensies in te stellen, zodat je diepgaande inzichten in je website kunt krijgen.

ExactMetrics is gratis beschikbaar in de WordPress repository en deze lite versie wordt geleverd met basisfuncties.

Voor een uitgebreider pakket dat helpt om je bezoeker en site beter te begrijpen, zul je je willen abonneren op een betaald plan.

Kenmerken

 • eCommerce tracking
 • Gedetailleerde bezoekers demografie
 • Uitgebreide dashboard rapporten
 • Google Analytics-rapporten delen
 • GDPR-compliant
 • Real-time statistieken en aangepaste rapporten
 • Integreer Universal Analytics (GA3) en Google Analytics 4 (GA4)

Prijzen

De Lite versie is gratis. Betaald plan begint bij $99,50 per jaar.

3. Woopra

Woopra is analytics software waarmee je elke touchpoint van je customer journey kunt optimaliseren. De tool biedt zeer uitgebreide attributiemodellen, toont je gebruikstrends op je functies, stelt je in staat cohortanalyses uit te voeren, en nog veel meer.

Met Woopra is het voor jou heel eenvoudig om te begrijpen wat je klanten op je site doen, wat je helpt je retentie en groei te verbeteren.

Het Woopra analytics dashboard toont veel meer dan alleen klantgegevens. Je kunt de conversies zien, de meest bekeken pagina’s en ook details over kanalen die de meeste inschrijvingen genereren.

Met deze analysetool kan je jouw statistieken in realtime analyseren en live volgen wat je bezoekers op dat moment aan het doen zijn. Je kan ook het conversiepad van elke bezoeker volgen om je klantervaring en je klanttraject voortdurend te verbeteren.

Je krijgt echter geen krachtige rapportage of eCommerce tracking functies zoals MonsterInsights en ExactMetrics.

Kenmerken

 • Aangepaste rapporten en dashboard
 • Traceert anonieme en geïdentificeerde gebruikers
 • Traceert gebruikersreizen
 • Geïntegreerd met MailChimp, Dropbox en meer
 • Uitstekende klantenondersteuning
 • Maakt gebruik van Google Tag Manager

Prijzen

De basisversie is gratis. Premium plannen beginnen bij 349 dollar per maand, waardoor het een van de duurste tools in deze lijst is.

Wat is het beste Google Analytics Alternatief?

Alle Google Analytics-alternatieven die ik hierboven heb opgesomd zijn geweldig in termen van het verzamelen van gegevens, gemak, en het verstrekken van gedetailleerde inzichten voor elke site.

Maar, het kiezen van een van hen hangt volledig af van je eigen wensen.

Als je kijkt naar de prijs en de functies, kun je zien dat MonsterInsights veel te bieden heeft. Het is betaalbaar en er zijn geen beperkingen op uw website verkeer of maandelijkse pageviews. Het is een robuuste Google Analytics-oplossing waarmee je de rapporten kan bekijken binnen je WordPress dashboard.

Vergeleken met de andere plugins in deze lijst, geeft MonsterInsights je geavanceerde tracking functies tegen een fractie van de kosten.

Kortom, MonsterInsights is het perfecte Google Analytics alternatief omdat:

 • Biedt real-time statistieken binnen het WordPress dashboard
 • Het volume van geanalyseerde gegevens niet beperkt
 • Integreert met populaire plugins zoals WooCommerce, WPForms, Yoast, en meer

Aan de andere kant, als je een Google Analytics alternatief wilt dat gratis en beginnersvriendelijk is, is ExactMetrics misschien de juiste keuze voor jou.

That’s it! Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de beste Google Analytics-alternatieven om de algemene prestaties en het bezoekersgedrag van jee website bij te houden.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.