Mike Van Hemelrijck leunend

Wat is HTTPS en waarom kan je website niet meer zonder?

Inhoudstafel
Een HyperText Transfer Protocol Secure verbinding, of simpelweg een ‘HTTPS verbinding’, zorgt ervoor dat je veilig websites kunt bezoeken zonder dat een derde partij inzicht heeft in jouw gegevens. Maar wat houdt HTTPS nu exact in? En waarom is het zo belangrijk voor je website?

Wat is HTTPS?

De HTTPS verbinding variant wordt gebruikt voor het versleutelen van gegevens. Hiermee wordt het voor een buitenstaander, iemand die jouw gegevens in zou willen zien, onmogelijk gemaakt om jouw gegevens in te zien en te zien welke gegevens jij verstuurt. Een beschermde pagina met HTTPS verbinding kun je herkennen aan een hangslot icoontje in de adresbalk van je webbrowser. Hiermee ben je gegarandeerd van een veilig website bezoek.

Om gegevens te beschermen maakt een HTTPS verbinding gebruik van TLS (ook wel SSL), een encryptie protocol dat internetverkeer versleutelt. De encryptie zorgt ervoor dat communicatie tussen bezoekers afgeschermd wordt voor andere, en waardoor niemand zomaar in jouw gegevens kan kijken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld je adresgegevens, bankgegevens of je inloggegevens voor belangrijke websites, zoals de belastingdienst.

Het gebruik van een HTTPS verbinding biedt tal van voordelen voor je website en kan onder andere zorgen voor een vertrouwd gevoel voor de bezoeker. Hiermee verhoog je het verkeer naar jouw website en jouw webpagina’s.

Waarom is een HTTPS verbinding belangrijk?

De HTTPS verbinding is er voor de veiligheid van jouw website en voor die van de bezoekers van jouw website. Je voorkomt hiermee dat derde partijen (hackers) ‘meekijken’ achter jouw scherm en hiermee gevoelige data winnen. Dit is met name van belang wanneer je gebruik maakt van een onbeveiligde WiFi.

Indien je gebruik maakt van een onbeveiligde WiFi, je een onbekende website bezoekt en je geen certificaat gebruikt, kan ongecodeerde informatie in het netwerk onderbroken, gevangen en verzameld worden. Belangrijke informatie, zoals jouw adres of rekeningnummer, kan hierdoor in de verkeerde handen vallen. Dit wil je uiteraard ten alle tijden zo goed mogelijk zien te voorkomen. De HTTPS verbinding biedt hiervoor een goede oplossing en zorgt ervoor dat bedrijven of hackers niet zomaar jouw gegevens in kunnen zien.

Een HTTPS verbinding kan een zeer goede toevoeging zijn van je website en wordt dan ook steeds vaker gebruikt door website eigenaars. Je kunt deze verbinding eenvoudig inschakelen voor diverse soorten websites. Hiervoor dien je enkel jouw huidige HTTP verbinding om te zetten naar een HTTPS verbinding door een SSL-certificaat hiervoor aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten certificaten waarvoor je kunt kiezen. Je betaald hiervoor vaak een jaarlijkse vergoeding en kunt zelf bepalen aan welke standaarden de verbinding dient te voldoen.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

Een veel gestelde vraag op het internet is wat nou daadwerkelijk het verschil is tussen HTTP en HTTPS. Beide begrippen staan voor het garanderen van veiligheid online en zijn terug te vinden aan het begin van een webadres in je zoekbalk. Echter biedt HTTPS verbinding een extra vorm van veiligheid en verschilt het met een doorsnee HTTP verbinding. De laatste ‘s’ staat dan ook voor ‘secured’.

HTTP verbinding wordt over het algemeen gezien als onveilig en biedt niet de juiste veiligheid dat HTTPS verbinding garandeert. Hiermee loop je op een HTTP website meer risico dan wanneer je een HTTPS-pagina bezoekt. De verschillen tussen een HTTP verbinding en HTTPS zijn dus groter dan je denkt. Zo beschermd HTTPS verbinding niet enkel je data (zoals bijvoorbeeld je emailadres en wachtwoorden) maar zorgt het er ook voor dat andere gebruikers geen verbinding kunnen maken met de sites die je bezoekt. Bezoekers zullen zich veiliger voelen op je website en minder risico’s lopen.

Wat zijn de voordelen van een HTTPS verbinding?

Het gebruik van HTTPS verbinding biedt vele voordelen en wordt dan ook altijd aangeraden om te gebruiken voor je website. Met het gebruik van HTTPS zorg je voor een betere Google ranking van je website of webpagina, een optimale waarborging van de privacy van je gegevens en van die van je bezoekers, bescherming tegen hackers en een extra veilig gevoel voor de bezoekers.

Een hogere ranking op Google

Voor vrijwel elke onderneming is het belangrijk om goed vindbaar te zijn op Google. Hiermee kunnen klanten de onderneming makkelijker benaderen en in aanmerking komen met de producten, diensten of informatie dat wordt aangeboden door de onderneming. De ranking in Google is dus erg belangrijk voor je website. Google wil graag zo veilig mogelijke websites aanprijzen en daarmee de veiligheid van bezoekers zo optimaal mogelijk garanderen. Een pagina dat goed beschermd is met HTTPS zal daarom vaak hoger in de ranking komen te staan. Het omzetten van een HTTP verbinding naar een HTTPS verbinding is daarom een goede marketing methode om hoger in de lijst bij Google te komen en kan je helpen om beter zichtbaar te worden voor je klanten en bezoekers.

Betere privacy

Met HTTPS blijven pagina’s beter beschermd en zorg je voor een betere privacy van je bezoekers. Ook kunnen gegevens hierdoor minder makkelijk verspreid worden en kan de privacy van de website beter gewaarborgd blijven. Zo kunnen belangrijke gegevens, zoals de browsergeschiedenis en creditcard nummers beter beschermd blijven, en worden gegevens die een bezoeker invult op de website versleuteld verstuurd worden.

Bescherming tegen hackers

Uiteraard wil je niet dat jouw website, en de kostbare gegevens op deze website, in handen vallen van een hacker. De HTTPS verbinding biedt dan ook een goede bescherming tegen hackers. Zo zorgt HTTPS ervoor dat hackers niet zomaar bij belangrijke gegevens van je website terecht kunnen en hier geen misbruik van zouden kunnen maken.

Een veilig gevoel

Tenslotte biedt HTTPS voor je domeinnaam bezoekers van je website een veiliger gevoel. Dit kan voor meer vertrouwen zorgen in het product of de dienst die je online aanbiedt. Dankzij de HTTPS verbinding wordt de bezoeker verzekerd van de identiteit van de website, en komt de bezoeker niet per ongeluk op oplicht website terecht.

Overstappen naar een HTTPS verbinding

Het overstappen naar een HTTPS verbinding is vaak een verantwoorde keuze. Wanneer je graag wilt overstappen naar een HTTPS verbinding kun je dit eenvoudig online regelen. Je dient hiervoor echter met een aantal zaken rekening te houden.

Indien je overstapt van een HTTPS website naar een HTTPS verbinding, dien je hiervoor een SSL-certificaat aan te schaffen. Vervolgens zorg je ervoor dat de HTTP pagina’s automatisch doorverbonden worden naar een HTTPS pagina. Je dient dus geen nieuwe website of webpagina te bouwen.

Een SSL-certificaat aanvragen

Met een SSL-certificaat (kort voor Secure Sockets Layer) wordt er een beveiligde sleutel gekoppeld aan de connectie van een website en wordt er aan de website een HTTPS verbinding toegevoegd. Hiermee kunnen gegevens live geëncrypteerd en bewaard worden en kan er veilig gebruikt worden gemaakt van de website, zonder tussenkomst van externe systemen.

Wil je graag jouw website zo veilig mogelijk maken, en een vertrouwde omgeving bieden voor jouw bezoekers? Regel dan eenvoudig online een ssl certificaat. .

Om een geschikt certificaat te vinden kun je verschillende certificaten met elkaar vergelijken en bekijken welke het beste aansluit bij de behoefte van jouw onderneming. Een SSL-certificaat kan eenvoudig geïmplementeerd worden en brengt jaarlijkse relatief weinig kosten met zich mee. Bekijk welk certificaat het best aansluit op jouw wensen en welke het meest geschikt zijn voor het beschermen van jouw data.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on linkedin
Delen
Webadviseur Mike Van Hemelrijck
Auteur: Mike Van Hemelrijck
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen. Kom meer te weten over mij.