Inhoudstafel

Wat is HTTPS (en waarom is het cruciaal voor je website)?

Als je het internet al even lang gebruikt als ik, herinner je je misschien nog de tijd dat je voor elk webadres http:// moest intypen. Het bestaat nog steeds, maar browsers voegen het vandaag automatisch toe. Gelukkig, want het was een heel gedoe.

Maar wat is die HTTP precies? Waarom gebruiken de meeste websites vandaag HTTPS? En wat is het verschil tussen de twee? Ontdek het in dit artikel.

Snelle definitie:
HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het garandeert dat je gegevens veilig worden afgeschermd wanneer je een website bezoekt.

HTTP: fundament van het internet

Ok, Ik begin bij het begin. HTTP, ofwel HyperText Transfer Protocol, is de basis van het internet. Het maakt de communicatie mogelijk tussen een web client (de computer van de websitebezoeker) en een web server (de server waarop de website draait). Zonder HTTP zou het internet er waarschijnlijk helemaal anders uitzien.

HTTP heeft echter één groot nadeel: de data die verstuurd wordt over een HTTP-verbinding, is niet beveiligd. Als je computer met een website communiceert via een HTTP-verbinding, loop je het risico dat de uitgewisselde data wordt gehackt door een derde partij. Gevoelige informatie, zoals creditcard gegevens, uitwisselen over een onveilige HTTP-verbinding is dus geen goed idee.

“Gevoelige informatie uitwisselen over een onveilige HTTP-verbinding is geen goed idee.”

Wat is HTTPS?

HTTPS, kort voor HyperText Transfer Protocol Secure, voegt een belangrijke beveiligingslaag toe. Vandaar de toevoeging Secure. Bij een HTTPS-connectie wordt de uitgewisselde informatie geëncrypteerd. Daardoor is de data onherkenbaar voor een derde partij die ze probeert te onderscheppen.

HTTPS - slotje voor webadres

Een beschermde website die een HTTPS-verbinding gebruikt, herken je aan het hangslot icoontje in de adresbalk van je webbrowser. Het verzekert je van een veilig website bezoek.

Hoe werkt HTTPS?

Een HTTPS-verbinding wordt beveiligd door TLS (Transport Layer Security) of SSL (Secure Sockets Layer). Dit encryptieprotocol versleutel alle communicatie tussen de server en de bezoeker. Zo kan gevoelige informatie zoals adresgegevens, bankgegevens of inloggegevens niet gestolen worden. Hoewel HTTPS eerst werd ingevoerd door e-commerce en banking websites, is het nu de nieuwe norm voor al het internetverkeer.

HTTPS gebruikt een beveiligd SSL-certificaat van een externe leverancier om ​​verbindingen te beveiligen. Het SSL-certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een browser en een server, die de communicatielaag tussen de twee beschermt.

“Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige, versleutelde verbinding tussen een browser en een server.”

Waarom is HTTPS onmisbaar voor je website?

Simpel, HTTPS garandeert jou en de bezoekers van je website dat de communicatie beveiligd is. Zo zijn je bezoekers zeker dat gevoelige informatie niet in de handen valt van hackers. Zelfs als ze gebruik maken van een onbeveiligde Wifi-verbinding.

HTTPS beschermt niet alleen de gevoelige gegevens van je gebruikers, maar verhindert ook dat hackers je website niet zomaar kunnen binnendringen.

Voordelen van HTTPS

HTTPS biedt jou en je bezoekers heel wat voordelen. Ik zet de belangrijkste hier nog even op een rij:

  1. Betere data-beveiliging voor je bezoekers

    Met HTTPS is de communicatie tussen bezoekers en je website beveiligd en zorg je voor een betere privacy van je bezoekers. Zo blijven belangrijke gegevens, zoals de browsergeschiedenis en creditcardnummers beter beschermd, en worden gegevens die een bezoeker invult op je website versleuteld.
  2. Bescherming tegen hackers

    HTTPS vormt een goede bescherming tegen hackers. Niet alleen de informatieoverdracht tussen web servers en web clients is beschermd, ook je server is extra beveiligd tegen aanvallen van buitenaf.
  3. Meer bezoekersvertrouwen

    Websites die nog werken op het oude, onbeveiligde HTTP-protocol laat ik links liggen. En ik ben niet alleen. Meer en meer internetgebruikers vertrouwen alleen nog op websites die HTTPS-verbindingen gebruiken. Het HTTPS-icoon is voor bezoekers het bewijs dat je website veilig en betrouwbaar is.
  4. Hogere ranking in Google

    Websites die gebruik maken van HTTPS scoren beter in Google dan websites die nog op HTTP vertrouwen. Logisch, Google wil de veiligheid van zijn gebruikers te allen tijde garanderen. Een pagina die goed beschermd is met HTTPS zal daarom hoger in de zoekresultaten komen te staan. En hoe hoger je website staat in de zoekresultaten, hoe meer bezoekers je zal hebben.

Overstappen naar HTTPS

Draait je website nog op HTTP en wil je overstappen naar het beveiligde HTTPS? Dat is alvast een slimme beslissing. Je website zal niet alleen beter beveiligd zijn, hij zal ook meer bezoekers aantrekken.

Overstappen naar HTTPS is relatief eenvoudig. De eerste stap is het toevoegen van een geldig SSL-certificaat aan je website. Je betaalt hiervoor meestal een jaarlijkse vergoeding. Er bestaan verschillende SSL-certificaten.

SSL-certificaat aanvragen

Een SSL-certificaat aanvragen kan je heel makkelijk online. Wil je het beste SSL-certificaat vinden voor jouw website? Vergelijk dan de verschillende certificaten op basis van functionaliteit en prijs. Check hiervoor zeker mijn artikel Tips en advies over je SSL-certificaat.

Gratis SSL-certificaat

Zelf ben ik al jarenlang klant bij Combell. Als je jouw website laat hosten bij Combell, krijg je gratis een SSL-certificaat. Je website is dus automatisch beveiligd via het HTTPS-protocol.

Wil je een website met gratis SSL-certificaat? Check Combell.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.