Inhoudstafel

Veelgemaakte WordPress fouten

Bij het maken van een WordPress website maakt iedereen fouten. Sommige zijn al iets 'typischer' dan andere. Ik som alvast de meest gemaakte fouten op, dan kan jij ze alvast vermijden!

1. Het verkeerde platform kiezen

De grootste fout die mensen maken als ze beginnen, is het kiezen van ‘de verkeerde WordPress’. In principe zijn er twee soorten WordPress. Eerst is er WordPress.com wat een blog hosting dienst is, en dan is er ook WordPress.org. Dat is het veelgebruikte open source WordPress platform waar iedereen fan van is.
Kies voor WordPress.org, daarmee heb je toegang tot alle functies die je nodig hebt, out of the box.

2. Koop meer dan wat je nodig hebt

Om met een WordPress website aan de slag te gaan, heb je een domeinnaam en WordPress hosting nodig. De uitdaging is dat veel registrars proberen andere diensten te upsellen. Dit brengt kleine ondernemers die net beginnen in verwarring.

De extra diensten kunnen privacy bescherming, extra e-mail accounts, beveiligingsdiensten, en meer omvatten. Je kan al deze dingen overslaan en geld sparen om aan de groei van je bedrijf te besteden. Als je later beslist dat je die diensten nodig hebt, dan kan je ze altijd bij je hosting bedrijf aankopen.

Je moet ook het juiste hosting plan voor je website kiezen. Voor 90% van de beginnende websites is een shared hosting account ruim voldoende om van start te gaan.

3. Geen geautomatiseerde back-ups instellen

Elk jaar wordt voor miljarden euro’s aan schade veroorzaakt door gegevensverlies. Bijna elke website op het internet is vatbaar voor ongelukken, diefstal, pogingen tot hacken, en andere rampen.

Je krachtigste verdedigingslinie tegen deze bedreigingen zijn automatische back-ups. Zonder een back-up zou je al je WordPress gegevens kunnen verliezen, en het zou heel moeilijk zijn ze te herstellen (soms zelfs onmogelijk).

Het instellen van back-ups is uiterst eenvoudig en er zijn uitstekende WordPress back-up plugins op de markt. Zodra je een van deze plugins instelt,  maken ze automatisch back-ups voor je.

Het tweede deel van deze fout is het niet opslaan van back-up bestanden op een afgelegen plaats. Veel mensen bewaren hun WordPress back-ups op hun web hosting server. Verliezen ze hun website gegevens, dan verliezen ze ook de back-ups.

Zorg ervoor dat je je back-ups opslaat op een cloud opslagdienst zoals Google Drive, Dropbox, enz. Backup plugins zoals UpdraftPlus kunnen dat automatisch voor je doen.

4. Het niet instellen van Google Analytics

Als je je bedrijf met vertrouwen wil laten groeien, dan moet je weten hoe mensen je website vinden en gebruiken. Dat is waar Google Analytics kan helpen.
We raden je aan MonsterInsights te gebruiken, de populairste Google Analytics plugin voor WordPress. Het bespaart je tijd bij het instellen, en toont je de statistieken die er toe doen, direct in je WordPress dashboard.

Als je MonsterInsights Pro niet wilt, dan is er ook een gratis versie van MonsterInsights beschikbaar waarmee je aan de slag kan.

5. Geen contactformulier instellen

Het niet instellen van een contactformulier is een andere gemakkelijk te vermijden fout die veel beginners maken. Zonder een contactformulier kunnen je website bezoekers geen contact met je opnemen, en daardoor kun je belangrijke kansen mislopen.

Op bijna elke populaire website zie je een contactpagina. Het is een van de belangrijkste pagina’s die elke website moet hebben.

WordPress heeft geen ingebouwd contactformulier, maar er zijn een heleboel goede WordPress plugins beschikbaar die je kan gebruiken. Als je voor het bouwen van je WordPress website gebruik maakt van Elementor, is dit inbegrepen in de Pro versie.

6. Het niet opbouwen van een e-mail lijst

Wist je dat meer dan 70% van de mensen die je website bezoeken nooit meer terug zullen komen?

Als je je e-mail lijst niet opbouwt, dan verlies je in feite geld met elke website bezoeker die je site verlaat. Door website bezoekers om te zetten in e-mail abonnees kan je die gebruikers weer naar je website brengen.

Om e-mailadressen te verzamelen, kan er opnieuw gebruik gemaakt worden van Elementor Pro. Deze heeft de mogelijkheid om e-mailadressen bij te houden in je WordPress zelf of ze meteen door te sturen naar bekende e-mailmarketing tools zoals MailChimp.

7. Niet het juiste WordPress Thema kiezen

Een van de grootste uitdagingen waarmee WordPress beginners te maken krijgen is het kiezen van het juiste ontwerp voor hun website.

Met de duizenden WordPress thema’s die er zijn, probeert een gemiddelde beginner meerdere thema’s uit voor hij genoegen neemt met het juiste, en dit proces kan er zelfs toe leiden dat de gebruiker zijn website meerdere keren moet herbouwen. Om dit te vermijden, raden we aan vanaf het begin het juiste WordPress thema te kiezen en er dan aan vast te houden. Zo kunnen je website bezoekers vertrouwd raken met je website, je merk, en de unieke stijl ervan. Consistentie en continuïteit van je ontwerp hebben een grote invloed op merkherkenning en -bekendheid.

Welnu, als het op vormgeving aankomt verkiezen we eenvoud boven de ‘toeters en bellen’. Je moet een mooi uitziend maar eenvoudig WordPress thema kiezen dat aandacht besteedt aan de volgende zaken:

  • Het moet er op alle apparaten (desktop, mobiel, en tablets) even goed uitzien.
  • Het moet gemakkelijk aan te passen zijn en flexibel om aan je behoeften aan te passen.
  • Het moet werken met populaire plugins en WordPress page builders.
  • Het moet geoptimaliseerd zijn voor prestaties en snelheid.

Ik begrijp dat je als digitale doe-het-zelver misschien niet altijd in staat bent al die dingen zelf te controleren, maar doe je best. Doe de nodige research.

8. Negeren van WordPress Updates

Eer zijn veel beginners en zelfs ervaren WordPress gebruikers die geen updates op hun site installeren. Velen van hen denken dat als ze dat doen fouten zullen veroorzaken en hun site kapot zou kunnen maken.
Dat is niet waar. Of toch zeer zelden. En het alternatief is veel erger.

Je kunt WordPress gemakkelijk en veilig updaten zonder je website te breken. Door WordPress niet bij te werken laat je je website kwetsbaar voor beveiligingslekken terwijl je verouderde software gebruikt.

Niet alleen WordPress, ook je WordPress thema en plugins brengen regelmatig updates uit voor bugfixes, beveiligingspatches, en nieuwe functies.

9. Je website niet optimaliseren voor SEO

Veel WordPress gebruikers vertrouwen op hun beste gok als het gaat om het promoten van hun websites. Sommigen negeren SEO volledig, terwijl anderen het halfslachtig doen.

SEO (Search Engine Optimization) helpt je hoger te scoren in zoekmachines, zodat meer gebruikers je website kunnen vinden.
Zoekmachines zijn de grootste bron van verkeer voor de meeste websites. SEO is van cruciaal belang voor het succes van je online business.

10. Categorieën en Tags niet goed gebruiken

Een andere grote fout is het niet juist gebruiken van categorieën en tags. Sommige gebruikers gebruiken uiteindelijk categorieën waar ze tags hadden moeten gebruiken en vice-versa.
Ik heb websites gezien met tientallen categorieën en helemaal geen tags. We hebben websites gezien met honderden tags en helemaal geen categorieën.

In principe zijn categorieën de inhoudsopgave van je website. Als je website een archiefkast was, zouden categorieën de laden ervan zijn.
Anderzijds zijn tags als de indexpagina. Als je website een archiefkast was, zouden tags de etiketten op de afzonderlijke dossiermappen zijn.

11. Berichten en Pagina’s niet goed gebruiken

Soms eindigen beginnende WordPress gebruikers met het gebruik van posts om belangrijke websitepagina’s te maken. Evenzo gebruiken sommige gebruikers uiteindelijk pagina’s voor artikelen terwijl ze beter posts hadden kunnen gebruiken.
Veel gebruikers beseffen hun fout na een tijdje wanneer hun website moeilijk te beheren wordt.

In principe zijn pagina’s voor statische pagina’s die niet zo vaak veranderen, zoals over, contact, privacy beleid, enz.
Berichten daarentegen zijn voor tijdgebonden inhoud zoals nieuws, updates, artikelen, en blogs.

12. Het niet kiezen van de juiste URL structuur (Permalinks)

Het kiezen van de juiste URL instellingen (permalink structuur) voor je website is echt belangrijk. Je URL structuur later veranderen is niet eenvoudig, en het kan een grote invloed hebben op je website verkeer.

We raden aan naar de Instellingen > Permalinks pagina in je WordPress admin gedeelte te gaan en een URL structuur te kiezen met die je postnaam in de URL laat zien. Daar kan je het minst mee misdoen.

13. Website snelheid en prestaties negeren

De menselijke aandachtsspanne daalt snel, en gebruikers willen onmiddellijke resultaat. Met snellere internetverbindingen zouden je gebruikers een paar seconden extra laadtijd van een pagina als uiterst traag ervaren.

En het zijn niet alleen de gebruikers, zelfs zoekmachines rangschikken snellere websites hoger in hun resultaten. Door snelheid en prestaties van je website te negeren riskeer je zowel de gebruikerservaring als je zoekresultaten. Daarom moet je ervoor zorgen dat je website snel laadt.

14. Niet de juiste Plugins kiezen

De echte kracht van WordPress komt van de plugins. Er zijn tienduizenden gratis WordPress plugins die je met een paar klikken kan installeren.
Niet alle plugins zijn echter goed. In feite zijn sommige plugins slecht en kunnen de prestaties en de veiligheid van je website aantasten. Vaak downloaden gebruikers uiteindelijk plugins van onbetrouwbare bronnen die verborgen malware verspreiden.
Hier zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van plugins:

  • Installeer alleen plugins van WordPress.org of WordPress bedrijven met een goede reputatie.
  • Zoek naar plugin recensies en ondersteuningsforums want die zijn een goede indicator van de kwaliteit van een plugin
  • Kijk naar betrouwbare WordPress bronnen zoals WPBeginner voor plugin aanbevelingen

15. Negeren van WordPress Beveiligings Best Practices

Veel gebruikers nemen geen beveiligingsmaatregelen om WordPress te harden. Sommigen denken dat hun website te klein is, en geen doelwit van hackers zal zijn.
Hackers richten zich zonder onderscheid op websites. Ze kunnen je website bijvoorbeeld gebruiken om malware te verspreiden, brute force aanvallen uit te voeren, gegevens te stelen, en meer.

Door je website niet te beveiligen, kan je zoekresultaten, je website gegevens, en/of klanteninformatie verliezen. Dit kan je veel geld en hoofdpijn kosten.
Je moet de beste beveiligingspraktijken volgen en lagen van beveiliging rond je WordPress site gaan bouwen. Het kost niet al te veel tijd, en je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig.

16. Website URL veranderen en alle verkeer verliezen

Hoeveel van jullie hadden een hekel aan het eerste domein dat je registreerde en wilden er vanaf stappen toen je serieus begon te bloggen? Yup, het overkomt ons allemaal. Hoewel je de website URL of domeinnaam kunt veranderen, heeft dat wel een aanzienlijke SEO impact. Wat de zaak nog erger maakt is wanneer je van URL wisselt zonder de juiste stappen te nemen.

Je moet de juiste omleidingen instellen, Google op de hoogte brengen van de verandering, en het nieuwe domein toevoegen aan Google Search Console. Niet evident.

17. Niet verwijderen van WordPress Demo inhoud

Veel mensen verwijderen niet de standaard demo inhoud die bij een nieuwe WordPress installatie wordt toegevoegd. Dit omvat een voorbeeldpagina, een post met de titel ‘Hello World’, en een standaard commentaar.

Door deze inhoud niet te verwijderen kunnen zoekmachines ze crawlen en indexeren. Als je nu op Google zoekt naar de tekst in de demo inhoud, vind je honderdduizenden pagina’s. Dat is dubbele inhoud en zoekmachines bestraffen dubbele inhoud als pagina’s van lage kwaliteit.
Op dezelfde manier veranderen veel mensen niet de standaard WordPress tag line die zegt ‘Just another WordPress site’.

Je moet alle standaard inhoud en de tag line verwijderen, want ze zien er onprofessioneel uit en wekken een slechte indruk.

18. Het niet instellen van Comment Moderatie

Comment spam is vervelend en kan je merk een slechte indruk geven. Veel beginners hebben hun blogs zo ingesteld dat ze automatisch alle nieuwe commentaren publiceren zonder moderatie. Dit betekent dat spam commentaren met links naar malware en sites van lage kwaliteit op je website live kunnen gaan zonder dat je het weet. Dit kan je zoekresultaten en de reputatie van je website schaden.

Je moet comment moderatie altijd ingeschakeld houden voor al je WordPress sites. Ga eenvoudig naar Instellingen > Discussie pagina en vink het vakje aan naast de optie ‘Een reactie moet handmatig goedgekeurd worden’.

Daarna moet je het deel van je routine maken om reacties op je website te controleren en goed te keuren.

19. Je afbeeldingen niet optimaliseren voor het web

Afbeeldingen zijn essentieel bij het maken van een zeer boeiende website. Ze zijn echter ook zwaarder in bestandsgrootte dan gewone tekst.
Als je afbeeldingen aan je website toevoegt zonder ze te optimaliseren, dan zou dat de snelheid van je website beïnvloeden.
Je moet er een gewoonte van maken je afbeeldingen op te slaan als geoptimaliseerd voor het web. Je kunt Photoshop, GIMP (gratis), of andere online hulpmiddelen gebruiken om de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen voor je ze uploadt.

20. Onnodige code opslaan in Thema’s Functies bestand

Een andere fout die we vaak tegenkomen is wanneer mensen te veel code snippets toevoegen in hun thema’s functions.php bestand.
Het functies bestand is ontworpen om zich als een plugin te gedragen, maar het is niet de ideale plaats voor alle soorten code snippets. Je verliest deze aanpassingen als je van thema verandert. Je kunt na een tijdje zelfs vergeten dat je er wat code in hebt toegevoegd.

Ik raad aan alleen code in het functies bestand van je thema toe te voegen als de code te maken heeft met het veranderen van iets bij dat bepaalde thema. Anders maak je best een ‘child theme’ aan.

21. Het niet instellen van Google Search Console

Gegevens zijn echt belangrijk bij het plannen van een strategie om je bedrijf en website te laten groeien. Veel gebruikers maken de fout om hun WordPress site lange tijd niet aan Google Search Console toe te voegen.

Daardoor missen ze belangrijke zoekgegevens die hen kunnen helpen hun website te laten groeien.
Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google. Je kan er mee zien hoe je website in de zoekresultaten verschijnt en eventuele problemen met de indexering snel verhelpen.

22. Gebruik Uncategorized als standaard categorie

Veel mensen laten Uncategorized als standaard categorie staan. WordPress eist dat alle berichten onder een categorie worden geplaatst en als geen categorie wordt gekozen, voegt het automatisch het bericht toe onder standaard categorie.

Vele malen vergeten gebruikers een categorie voor hun bericht te kiezen en drukken op de publiceer knop waardoor dat bericht in Uncategorized verschijnt.

23. Geen professioneel e-mail adres gebruiken

Veel mensen sturen e-mails van hun Gmail of Hotmail accounts terwijl ze pitchen voor een bedrijf dat al een website heeft.
Hoe weten we nu zeker dat ze officieel dat bedrijf of die website vertegenwoordigen?

Evenzo, als je een bedrijf hebt, en je stuurt mensen nog steeds zakelijke emails vanaf een gratis email-account, dan zullen de mensen het moeilijk hebben je serieus te nemen.

Mensen hebben niet de tijd of de vaardigheden om na te gaan of je wel de werkelijke eigenaar van die website of dat bedrijf bent.

24. Een site openbaar laten terwijl je er aan werkt

Mensen laten een in opbouw zijnde websites vaak publiek toegankelijk. Dit is niet erg professioneel en kan je bedrijf schaden.
Een publiek toegankelijke website kan op elk moment automatisch door zoekmachines gecrawld en geïndexeerd worden. Je concurrenten kunnen het vinden en je ideeën stelen. Je klanten kunnen hem vinden en de onvoltooide website zien.

Er is een eenvoudiger oplossing om deze fout te vermijden. Zet je website gewoon in onderhoudsmodus en voeg een coming soon pagina toe om anticipatie op te bouwen.

25. WordPress niet leren gebruiken

WordPress is heel gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor niet-technische gebruikers. Daardoor kunnen veel gebruikers hun websites blijven runnen zonder meer over WordPress te leren.

Door dat te doen mis je de kans om de ongelooflijk nuttige functies van WordPress te ontdekken. Dingen die heel eenvoudig te implementeren zijn maar je bedrijf kunnen transformeren.

WordPress leren is vrij eenvoudig, vooral als je al een draaiende WordPress site hebt. Verken verschillende secties van WordPress, probeer nieuwe plugins uit, leer meer over SEO, en e-mail marketing.

Conclusie

WordPress gebruiken om je website te beheren is een goed idee. Hoewel WordPress een krachtig hulpmiddel kan zijn, is het ook een platform waar je gemakkelijk fouten op kunt maken, vooral als je een beginner bent. Val niet ten prooi aan deze veelgemaakte fouten.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.