Inhoudstafel

Microsoft 365 (Office 365): Wat is het en wat kun je er mee?

Er zijn tegenwoordig een hoop programma's beschikbaar waarmee je allerlei aantekeningen kunt maken, je administratie kunt bijhouden of mooie presentaties mee kunt maken. Microsoft Office (ook wel Office 365 genoemd) is er daar één van. Ondanks de opmars in dit soort programma's, blijft Microsoft 365 ongekend populair bij zowel particulieren als bedrijven.

In dit artikel leg ik je uit wat Microsoft 365 precies is en welke programma’s je allemaal kunt gebruiken als je een Microsoft 365 abonnement afneemt. Verder bespreek ik de voordelen en de kosten van elk pakket.

Microsoft 365 office

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 is een pakket van allerlei handige programma’s die je op je computer kunt gebruiken. Je kunt deze programma’s gebruiken voor allerlei taken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van documenten (Microsoft Word), het opstellen van spreadsheets (Microsoft Excel), het maken van presentaties (Microsoft Publisher) of simpelweg het versturen van e-mails (Microsoft Outlook).

Microsoft 365 is dus een verzameling van handige (bijna noodzakelijke) tools die je voor één prijs kunt aanschaffen.

Microsoft 365 maakt gebruik van Cloudopslag. Dat betekent dat al je werk online in de Cloud wordt opgeslagen en je jouw werk vanaf iedere locatie met internet kunt openen en bewerken.

Wat is het verschil tussen Office 365 en Microsoft 365?

Waarschijnlijk heb je al wel vaker van Office 365 gehoord. Microsoft 365 is daartegen wat minder bekend. Dat is niet vreemd. De naam Office 365 is namelijk sinds april 2020 aangepast naar Microsoft 365. En deze transformatie is veel meer dan alleen een verandering van de naam.

Office 365 bestaat in feite nu dus niet meer. De overkoepelende naam voor Office 365 en alle nieuwe functies is vanaf 2020 Microsoft 365. Het verwarrende hieraan is dat Microsoft 365 vóór de naamswijziging al een bestaande naam was van een ander soortgelijk product van Microsoft. Het doel van de naamswijziging was om één compleet en overzichtelijk pakket aan bieden van zowel Office 365 als Microsoft 365 – en een hoop nieuwe functies.

De voordelen van Microsoft 365 ten opzichte van het oude Office 365

Er zijn een enorm aantal nieuwe functies toegevoegd aan het Microsoft 365-ecosysteem ten opzichte van het oude Office 365. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste updates en de voordelen waar jij van kunt profiteren:

2. Schrijf (foutloze) teksten dankzij Microsoft Editor

Microsoft Editor helpt bij het schrijven van (foutloze) teksten. De meeste mensen zullen met de (oude) Office software al bekend zijn met de grammatica- en spellingcontroles die in alle producten voorkomt. Microsoft Editor is een nieuwe app die AI gebruikt om je teksten naar een hoger niveau te tillen. Voor degenen die worstelen met tekst, controleert deze update vanaf nu alle elementen van het schrijven en doet het suggesties over zaken als formaliteit, moeilijk te ontcijferen acroniemen, duidelijkheid en beknoptheid. Je kunt zinnen eenvoudig markeren en suggesties voor herschrijven vragen. Er is zelfs een plagiaatcontrole om ervoor te zorgen dat citaten correct worden opgenomen. Het is alsof je een eigen, professionele redacteur hebt.

3. Word een betere presentator in PowerPoint

Spreken in het openbaar is niet voor iedereen vanzelfsprekend en niet iedereen heeft toegang tot dure cursussen om te leren hoe ze veelvoorkomende problemen beste beste aan kunnen pakken. De op AI gebaseerde presentator coach van PowerPoint luistert naar je terwijl je jouw presentatie repeteert en markeert of je te snel praat, te vaak ‘umm’ zegt en zelfs met een (saaie) eentonige stem spreekt! Coach zal ook grammaticale suggesties opnemen om concepten beknopter te verwoorden.

4. Nieuwe AI-ondersteunde ontwerptools

Dus je hebt een rapport geschreven en het ziet er saai uit, maar het moet er wel uitnodigend uitzien. Dankzij PowerPoint Designer verandert je document nu in een prachtig ontwerp. Er zijn meer dan 200 sjablonen om uit te kiezen, die rechtstreeks vanuit Word, Excel of PowerPoint kunnen worden gebruikt. Deze omvatten exclusieve toegang tot meer dan 8000 foto’s en looping-video’s van Getty Images, 2800 nieuwe pictogrammen en 300 nieuwe lettertypen.

5. Ingebouwde videoconferenties

Nu zoveel in de wereld op dit moment op een rustig pitje staat, is de vraag omhooggeschoten voor zowel werkgerichte videovergaderingen als ook videobijeenkomsten met familie en vrienden. Met de functie Nu vergaderen van Skype kun je meerdere vrienden videobellen zonder dat ze software hoeven te downloaden. Ondertussen wordt Teams binnenkort geopend, zodat je bijeenkomsten met vrienden en familie kunt beheren op dezelfde plek (en met dezelfde krachtige functies) die je zou gebruiken bij het organiseren van werkvergaderingen.

Welke programma’s vind ik in Microsoft 365?

Microsoft 365 heeft een uitgebreide collectie programma’s waar je gebruik van kunt maken. Hieronder vind je het complete overzicht:

 • Word: De tekstverwerker die je misschien al wel kent van je computer. Met dit programma kun je documenten maken en bewerken.
 • Excel: Hiermee maak je handige spreadsheets waarmee je gegevens kunt berekenen of grafieken kunt maken.
 • PowerPoint: Een programma waar je presentaties met dia’s mee kunt maken.
 • Outlook: Een mailprogramma waarmee je e-mails kunt verzenden en ontvangen, je agenda kunt beheren en contactpersonen kunt bijhouden.
 • OneNote: Een handig notitieblok.
 • Teams: Een handig programma waarmee je kunt chatten of videobellen met anderen. Je kunt via Teams ook bestanden delen en samen werken aan je documenten.
 • OneDrive: hiermee kun je bestanden opslaan in de Cloud en dus later vanuit iedere locatie benaderen.

Hoe installeer ik Microsoft 365?

Een Microsoft 365 aanmaken is niet moeilijk. In slechts een paar minuten staan je favoriete programma’s op je PC of laptop.

 • Ga naar https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365
 • Klik op de juiste knop bovenin: ‘Persoonlijk en familie‘, ‘Bedrijven‘, ‘Ondernemingen‘ of ‘Onderwijs‘.
 • Scroll naar beneden en kies het pakket dat het beste bij jou past. Klik daar op ‘Koop nu‘ en doorloop de stappen.

Installatie van Microsoft 365

Wat zijn de verschillen tussen de oude Office 365 en Microsoft 365

Ten opzichte van het oude Office 365 pakket, heeft Microsoft 365 wat leuke voordelen.

Leuk feitje: de '365' in Microsoft 365 staat voor het aantal dagen in het jaar. Zo heb je met dit pakket namelijk elk moment, 24/7 en vanaf iedere locatie met internet, toegang tot alle programma's.

Kan ik Microsoft 365 zakelijk gebruiken?

Microsoft 365 is interessant voor ieder bedrijf. Dat komt omdat het pakket een hoop verschillende programma’s hebben die naadloos met elkaar samen kunnen werken. Je kunt aan je Microsoft 365 pakket later ook nog gemakkelijk extra gebruikers toevoegen. Handig, wanneer je bijvoorbeeld nieuwe werknemers aanneemt.

Het meest handige van Microsoft 365 voor zakelijk gebruik is dat je gemakkelijk onderling documenten met elkaar kunt delen. Daarnaast update het pakket zichzelf automatisch, waardoor het risico op veiligheidslekken wordt verkleind en iedereen altijd de laatste update heeft.

Voor werknemers die vaak onderweg zijn is het pakket extra handig. Je kunt namelijk je bestanden vanuit elke locatie, 24/7 en 365 dagen per jaar benaderen.

Wat kost het?

Microsoft 365 heeft geen vaste prijs. De prijs is namelijk afhankelijk van de aanbieder en het pakket dat je kiest. Je kunt Microsoft 365 onder andere via Combell bestellen. Je kunt daar kiezen uit 3 verschillende pakketten. Ik som ze hieronder voor je op.

Het Business Basic pakket

Met het Business Basic pakket, mag je gebruik maken van alle webversies van de programma’s Outlook, Word, Excel en PowerPoint. Dit betekent dat je de programma’s niet op je eigen PC kunt installeren, maar via de webbrowser moet openen. Je krijgt daarnaast 1 TerraByte aan beveiligde OneDrive opslag erbij.

Het Business Basic pakket is vooral gericht op zakelijke e-mail. Zo krijg je bij dit pakket een 50GB mailbox (via Exchange Online) en een professioneel e-mailadres met je eigen domeinnaam.

Prijs: 5,53 per maand

Het Business Standard pakket

Bij dit pakket krijg je bijna alles wat het Business Basic pakket ook heeft. Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om alle Office apps op PC of mobiel te installeren. Je mag deze programma’s op maximaal 5 pc’s installeren. Je kunt in dat geval de volgende apps op je pc of mobiel installeren:

 • Microsoft Word
 • Microsoft Outlook
 • Microsoft PowerPoint
 • Microsoft Spreadsheets
 • OneNote

Prijs: 11,70 per maand

Apps for Business

dit pakket is het meest geschikt wanneer je geen zakelijke mail wilt, maar wel gebruik wilt maken van de programma’s van Microsoft 365. Je krijgt bij dit pakket dus geen mailbox, maar mag wel alle programma’s op maximaal 5 pc’s installeren.

Prijs: 11,01 per maand

” Wil je gebruik maken van Office365 tegen een scherp tarief? Klik dan hier voor een 30% korting op je eerste maand bij Combell. “

Conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen, heeft Microsoft 365 enorm veel opties voor zowel zakelijk als thuisgebruik. Vanwege al die opties, kan er soms ineens een hoop op je af komen. Kom je er niet helemaal uit welk pakket voor jou het meest geschikt is, neem dan contact op met de aanbieder.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.