Inhoudstafel

Hoe kies je de juiste zoektermen voor SEO en SEA?

Waar het voorheen voldoende was om een zoekterm herhaaldelijk te gebruiken in teksten, vereist de moderne zoekmachineoptimalisatie (SEO) een veel geraffineerdere aanpak. De intelligentie van zoekmachines zoals Google is geëvolueerd; ze begrijpen nu de intentie achter zoekopdrachten en zijn bekend met je zoekhistorie. Dit betekent dat de selectie van zoektermen een cruciale rol speelt in het aantrekken van relevante bezoekers naar je website.

Het belang van zoekvolume in je zoekterm keuze

Voordat je besluit bepaalde zoektermen te gebruiken, is het van belang te weten of mensen actief op deze termen zoeken. Zoektermen zonder voldoende zoekvolume kunnen je website niet de gewenste bezoekersaantallen bezorgen. Een gedetailleerde zoekterm analyse is de eerste stap om te bepalen wat je doelgroep zoekt.

Begin met een offline zoekterm analyse

Een goede zoekterm analyse start vaak offline. Denk na over wat jouw doelgroep mogelijk zoekt en welke vragen ze zouden kunnen stellen. Gebruik deze inzichten om een lijst met potentiële zoektermen op te stellen. Deze lijst vormt de basis van je online zoekterm strategie.

Ga op zoek naar gerelateerde zoektermen

Gebruik de basis zoektermen als uitgangspunt voor het vinden van gerelateerde termen. Een eenvoudige manier om dit te doen is door zoektermen in zoekmachines in te voeren en te kijken naar de suggesties die worden aangeboden. Dit kunnen zowel suggesties bovenaan de zoekresultaten zijn als suggesties aan de onderkant van de pagina.

Google Search Console inzetten

Google Search Console is een kosteloze dienst die inzichten biedt in de zoektermen die al verkeer naar je website leiden. Deze tool is onmisbaar voor iedereen met een website en biedt waardevolle informatie over welke zoektermen al relevant zijn voor je site.

Maak gebruik van longtail zoektermen

Longtail zoektermen, die specifieker en vaak dichter bij de koopfase van een product of dienst staan, mogen niet over het hoofd worden gezien in je zoektocht. Instrumenten zoals Answer the Public kunnen nuttig zijn om vragen gerelateerd aan uw zoektermen te vinden. Deze vragen kunnen als inspiratie dienen voor jouw content, ook al hebben deze termen soms een lager zoekvolume.

Analyseer zoektermen op zoekvolume

Wanneer je zoektermen selecteert voor je SEO-strategie, is het belangrijk om de zoekvolumes grondig te analyseren. Zoekvolumes geven namelijk aan hoe vaak er maandelijks naar een bepaalde term wordt gezocht, wat dus een directe indicatie is van de populariteit en het potentiele verkeer naar je website. Hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner en Ubersuggest zijn uitstekende startpunten om een basaal inzicht te krijgen in de frequentie waarmee naar bepaalde termen wordt gezocht. Deze tools zijn vooral handig om een algemeen beeld te vormen van de belangstelling voor bepaalde onderwerpen of vragen binnen jouw niche.

Betaalde tools

Betaalde tools zoals Ahrefs voegen een diepere laag van inzicht toe aan je zoektermen analyse. Deze tools bieden niet alleen gegevens over zoekvolumes, maar ook over gerelateerde zoektermen en het potentiële verkeer dat deze termen kunnen genereren. Dit is vooral belangrijk wanneer je een contentstrategie ontwikkelt die gericht is op het aantrekken van kwalitatief hoogwaardig verkeer. Ahrefs kan bijvoorbeeld suggesties geven voor lange-zoektermen die minder competitief zijn, maar wellicht een hogere conversieratio hebben door hun specifieke aard.

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het analyseren van zoekvolumes is dat verschillende tools verschillende data- en analysemethoden gebruiken. Dit kan resulteren in significante variaties in de weergegeven zoekvolumes. Sommige tools kunnen bijvoorbeeld seizoensgebonden trends benadrukken, terwijl andere een gemiddeld zoekvolume over een langere periode tonen. Het is daarom raadzaam om meerdere bronnen te raadplegen om een vollediger beeld te krijgen.

Kwalitatieve analyse uitvoeren

Naast het kwantitatieve aspect van zoekvolume, is het ook belangrijk om een kwalitatieve analyse uit te voeren. Dit betekent dat je dus niet alleen kijkt naar hoe vaak er naar een term wordt gezocht, maar ook naar de context en de intentie achter de zoekopdrachten. Dit kan gedaan worden door te kijken naar de soorten content die ranken voor de door jou geselecteerde zoektermen. Zijn dit informatieve blog posts, productpagina’s, of discussiefora? Deze informatie kan je helpen om te begrijpen wat gebruikers verwachten te vinden wanneer ze een bepaalde zoekterm gebruiken.

Concurrentieanalyse van zoektermen

Bij het kiezen van zoektermen is het ook belangrijk om de concurrentie te overwegen. Sommige termen zijn makkelijker te rangschikken dan andere. Een eenvoudige manier om dit te onderzoeken is door te kijken naar het aantal zoekresultaten voor een term. Tools zoals Ahrefs en SEMRush kunnen een uitgebreide concurrentieanalyse bieden.

Sluit aan bij een zoekintentie

Bij het selecteren van zoektermen is het cruciaal om de zoekintentie van de gebruiker in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de content die je creëert aansluit bij deze intentie. Dit verhoogt de kans op een goede positie in de zoekresultaten.

Het kiezen van de juiste zoektermen kan tijdrovend zijn, maar is een belangrijke investering voor de lange termijn. Het begint bij het begrijpen van je product of dienst en het kennen van je doelgroep. Mocht je hulp nodig hebben, dan zou je ook een SEO bureau in kunnen schakelen voor SEO advies bij het verfijnen van je zoekterm-strategie.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.