Inhoudstafel

Hoeveel kost een website voor zelfstandigen en kmo’s?

Hoeveel kost een website voor mijn zaak? Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn die ik bij Webadvisor krijg - en dat is natuurlijk logisch.

Een eenvoudig antwoord geven, ligt meestal iets moeilijker. Het hangt er namelijk vanaf waar je als zelfstandige of kmo precies naar op zoek bent en – nog belangrijker – wat je nu eigenlijk écht nodig hebt en online wilt bereiken.

Ik geef je de informatie die je nodig hebt om zelf een eerste inschatting te kunnen maken van hoeveel een website jou kost. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen als je contact opneemt met een freelancer of webbureau.

In dit artikel leg ik uit:

  • Waarom er zulke grote prijsverschillen zijn tussen websites
  • Welke vragen je zeker moet stellen als je naar een websitebouwer stapt
  • Uit welke verschillende onderdelen je website kan bestaan
  • Welke valkuilen je best vermijdt als je op zoek bent naar een nieuwe website

Hoeveel kost een website: handig schema

Als hardwerkende zaakvoerder wil je uiteraard waar voor je geld. Voor zoiets ontastbaar als een website valt dat op het eerste gezicht moeilijk in te schatten. Want hoe kun je in godsnaam de kwaliteit van een site beoordelen? Denk daarom even na over de huidige situatie van je bedrijf en wat je écht nodig hebt – bijvoorbeeld méér klanten, of net bétere klanten? – , en kijk pas daarná in welke prijscategorie je uitkomt. Daarvoor kun je het volgende schema gebruiken:

Flowchart - Hoeveel kost een website voor zelfstandigen en kmo's

Heb je nu een beter idee van wat je nodig hebt? Lees dan vooral verder en ga op zoek in de prijscategorie hieronder die het best past bij jouw zaak en ontdek hoeveel een website voor jou kost.

0-300 euro:
Doe-het-zelf website

Ben je nog maar net gestart met een nieuw idee voor je eigen onderneming en heb je als zelfstandige wat voeling en ervaring met de onlinewereld? Dan kun je overwegen om zelf een website te maken. Deze optie is vooral handig als je snel iets online wilt gooien. Via populaire software als WordPress of JouwWeb kun je zelf aan de slag om je website bij elkaar te klikken. Dat hoeft niet veel te kosten: een beperkte basiswebsite is vaak zelfs gratis.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je in deze prijscategorie met beperkte bewegingsvrijheid te maken hebt. Voor zowat alle extra’s (een blog, een mooier design, makkelijk gevonden worden in zoekmachines) zul je in de buidel moeten tasten. Onderschat ook je tijdsinvestering niet! En denk tot slot goed na over beveiliging: ook daarvoor ben je helemaal zelf verantwoordelijk.

1000-2000 euro:
Basis website

Zit je niet langer in de opstartfase, dan kom je haast automatisch uit bij een iets duurder segment van websites, gemaakt door een professional. Vaak een freelancer of een klein webbureau. Vooral hun klik met jouw zaak is hier belangrijk. Heeft je potentiële websitebouwer ervaring en voeling met je sector? Maken ze wel vaker websites voor mensen en bedrijven zoals jij? Dan is de kans groot dat hij of zij je goed zal kunnen helpen. Voor deze prijs kun je een fris ontwerp verwachten met maximaal tien pagina’s en basisfunctionaliteit, zoals een contactformulier.

Tip: vermijd de absolute prijsvechters

Misschien vraag je je af waarom we hier meteen van 300 euro naar een budget van vier cijfers zijn gesprongen. Daar is een goede reden voor. Een echte vakman kan je simpelweg geen website op maat leveren voor spotgoedkope tarieven. Wat je voor een prijsje kunt krijgen, is hoogstens een templatewebsite met hier en daar een aangepast ontwerp. Dan kun je je centen net zo goed op zak houden, of wat meer uitgeven aan iemand die ervoor kan zorgen dat je ook écht wat bereikt met je website.

2000-5000 euro:
Professionele website op maat

Stuurde ons websiteschema je naar deze categorie? Dan ga je best te rade bij een (klein) webbureau. Vraag zeker naar een intakegesprek om te overleggen over enkele digitale functionaliteiten die belangrijk zijn in jouw sector en voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een blog, een fotogalerij, meertaligheid en goede SEO of zoekmachineoptimalisatie. Reken op een tiental webpagina’s. Voor deze prijs mag je ook een visueel ontwerp op maat verwachten.

Zo’n professionele website op maat is wat de meeste zelfstandigen en kleine kmo’s minimaal nodig hebben. Hoeveel kost zo’n website? Reken op een minimum van €2000 en een maximum van €5000.

5000-9000 euro:
Geavanceerde website

Voor deze prijs kun je nog wat meer maatwerk en ook diepgaand strategisch overleg verwachten. Wat wil je bereiken met je website en welke opties kan je webbureau je aanreiken om je te helpen voor meer succes op het internet? En hoe kan die digitale aanwezigheid je helpen om je bedrijfsdoelstellingen te halen? Belangrijke vragen waar een strategisch onderlegde websitebouwer je mee kan helpen.

Een visueel ontwerp op maat is uiteraard een evidentie, naast zoekmachineoptimalisatie en enkele extra functies op maat. Misschien gebruik je wel een CRM- of ERP-systeem waarmee je je nieuwe website graag wilt koppelen. We spreken dan al snel van een platform i.p.v. een website.

Tip: vergeet het onderhoud niet!

Een website stopt niet bij de oplevering. Betrouwbare hosting is niet gratis en je zult elk jaar een kleine som voor je domeinnaam (bijvoorbeeld mijnbedrijf.be) moeten betalen. Ook onderhoud en technische updates zijn vaste prik. Het klinkt verleidelijk om op die laatste twee te besparen.

In het eerste jaar na oplevering van je website, zal die hoogstwaarschijnlijk heel vlot draaien. Jaar na jaar stijgt het beveiligingsrisico echter, en zul je onvermijdelijk enkele technische updates moeten laten doorvoeren. Je wilt immers niet dat je website wordt gehackt of dat de verzamelde klantgegevens uit je contactformulieren zomaar op straat komen te liggen.

Praktijkvoorbeeld: offerte voor een kmo

Het voorbeeld hieronder vergelijkt twee offertes in een handige tabel. Zo zie je in een oogopslag waar het verschil zit tussen een basis website met beperkt budget en een volwaardige digitale omgeving die kan groeien. De grootste verschillen? Die zitten in de functionaliteit, het extra denkwerk en de plannen op lange termijn.

Basis website

Digitaal platform

Hoeveel kost een website voor mijn zaak? Daar heb je ondertussen een antwoord op. Nu weet je waaruit een typische offerte voor een website bestaat en waar je op moet letten voor je contact opneemt! Informeer jezelf en gebruik het schema om voor jezelf uit te maken wat jij wilt bereiken met je website en je bredere online strategie.

Heb je graag ondersteuning bij de volgende stap? Neem met ons contact op via info@webadvisor.be.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.