Inhoudstafel

Een gratis domeinnaam? Die registreer je op deze websites

Betaal je liever niet voor een domeinnaam? Dan heb je hier vast een goede reden voor. Er zijn een aantal mogelijkheden voor een gratis domeinnaam. Of hiervoor kiezen dan ook de beste optie is, dat laat ik aan jou over. Ik leg je alvast uit wat de mogelijkheden zijn.

Om meteen met de deur in huis te vallen: een gratis domeinnaam met een .BE, .NL of .COM extensie, waar verder niets aan verbonden is, ga je niet vinden. Nergens.

Hoe kom je dan wel aan een gratis domeinnaam? Daar zijn 3 mogelijkheden voor:

  1. Je krijgt ze gratis bij webhosting of wanneer je een website bouwt met een sitebuilder
  2. Er zijn specifieke domein extensies zoals .tk die wél volledig gratis zijn
  3. In plaats van een gratis domeinnaam kan je ook kiezen voor een spotgoedkope domeinnaam

1. Gratis domeinnaam bij hosting of sitebuilder

Een gratis domeinnaam (met een populaire extensie zoals .BE, .NL of .COM) krijg je eigenlijk alleen maar als extra bij een aankoop. Vaak wordt een gratis domeinnaam gekoppeld aan een betaalde webhosting. Zo geeft onder meer Combell je een domeinnaam gratis als je de webhosting aan hen overlaat. Vaak geldt die promotie enkel voor één jaar. Vanaf het tweede jaar vind je een factuur voor de domeinnaam in de mail.

Combell - SSL-certificaat aanvragen
Aangeraden: Combell.com
Mijn eerste keuze voor kwalitatieve webhosting met fantastische support. Krijg het eerste jaar tot 60% korting!

Een andere mogelijkheid om een gratis domeinnaam te registreren is een website te bouwen met een sitebuilder zoals JouwWeb. Ook zij geven je een domeinnaam cadeau, voor de volledige duur van je abonnement zelfs.

Aangeraden: JouwWeb
Met meer dan 60 000 gebruikers is JouwWeb de meest populaire sitebuilder in België en Nederland.

2. Gratis domeinnaam zonder voorwaarden

Er zijn een paar gratis domeinnamen te scoren die je letterlijk nul euro kosten. Maar ook hier zitten er een aantal addertjes onder het gras.

Doorheen de jaren zijn er verschillende domein extensies geweest die gratis waren. Stuk voor stuk zijn ze opnieuw uit de markt gehaald omdat de meerwaarde ervan zéér klein was. De meeste ervan werden zelfs niet herkend door Google. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Wat je ook van plan bent met je domeinnaam, gevonden worden in zoekmachines is toch altijd handig. Veel mensen gebruiken Google tenslotte als vertrekpunt.

Er is één domeinnaam extensie die ik wél wil vernoemen: .TK

Dot TK gratis domeinnaam

Een .TK domeinnaam is best nog wel handig voor specifieke toepassingen. Ik denk dan vooral aan doorverwijzingen. Zo kan je bv. ‘opendeurdag2021.tk’ laten doorverwijzen naar je Facebook pagina waar je meer informatie geeft over je jaarlijkse opendeurdag. Dat communiceert handiger dan die lange Facebook link.

Zo’n gratis domeinnaam registreren doe je op Dot TK.

3. Goedkope domeinnaam

Als je mijn eerlijke mening vraagt, ga ik je wel afraden om zo’n gratis domeinnaam te registreren. Een goed gekozen .BE of .NL domeinnaam is altijd beter. Maar dat wil nog niet zeggen dat je moet gaan voor een dure domeinnaam waar je meer dan 50 euro per jaar voor moet betalen.

“Wil je een bepaalde domeinnaam even parkeren zodat niemand anders ermee aan de haal gaat? Kies dan voor een goedkope domeinnaam …”

Geen (dure) hosting nodig? Dan kan je met een gerust hart een beroep doen op een aanbieder van goedkope – let wel, geen gratis – domeinnamen.

Zelf heb ik ook een heel aantal domeinnamen geparkeerd staan. Na wat vergelijken heb ik deze allemaal verhuisd naar Vimexx.

Vimexx - website hosting bedrijf
Aangeraden: Vimexx
Mijn eerste keuze voor een goedkope domeinnaam. Een .BE kost er amper €3,95 per jaar. Het eerste jaar zelfs maar €0,89.

Een eigen domeinnaam heeft zo zijn voordelen

Als je beschikt over een eigen domeinnaam, steek je toch een aantal voordelen op zak.

  • Je hebt een eigen uniek e-mailadres waarmee je professionaliteit en sérieux uitstraalt.
  • Met elke e-mail die je verstuurt maak je reclame voor je eigen bedrijf.
  • Je vermijdt dat er iemand met jouw domeinnaam gaat lopen.

En je bereidt je slim voor op de toekomst.

De conclusie over een gratis domeinnaam?

Ga niet over één nacht ijs en denk op voorhand goed na over de bedoeling die je met je domeinnaam hebt. Wat ben je met de domeinnaam van plan? Hoe zie je je toekomst? Wat zijn je plannen? Soms is het beter niet te kiezen voor de goedkoopste optie. Want goedkoop is vaak duurkoop.

Je kan altijd beginnen bij een goedkope provider. Later kan je altijd verhuizen naar een duurdere/betere.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.