Tijdens mijn jaren als developer, kreeg ik in mijn WordPress omgeving regelmatig de foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie te zien. Waar ik eerst geen idee had waar ik moest zoeken, weet ik nu dat de foutmelding pak en beet drie oorzaken kan hebben. Ik bespreek ze hieronder en geef per oorzaak de oplossing mee.
Waarom zie ik Fout bij het maken van de databaseconnectie?
De foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie in WordPress betekent dat de website geen verbinding kan maken met de database waarin alle inhoud van je website is opgeslagen.
Dat werkt zo: Alle dynamische informatie op je website (denk aan pagina’s, teksten, klant- en ordergegevens, etc) worden opgeslagen in een zogeheten MySQL database. De enige gegevens die niet in een database worden opgeslagen, zijn je afbeeldingen en de WordPress core bestanden.
Wanneer iemand je website bezoekt, voert WordPress via de core bestanden een code uit. Daarmee wordt de informatie uit de database opgehaald en wordt deze vervolgens aan de bezoeker getoond.
Wanneer de database echter niet meer goed werkt, kan er dus geen verbinding meer worden gemaakt met de gegevens uit de database. Met als resultaat dat je de foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie ziet.
Zien mijn bezoekers dit ook?
Het kan voorkomen dat jij de foutmelding krijgt, maar je bezoekers nog steeds je website zien. In dat geval kijken je bezoekers nog tegen een gecachte versie van je website aan. Het duurt even voordat bezoekers ook deze foutmelding te zien gaan krijgen. In de meeste gevallen is de foutmelding wel voor iedereen zichtbaar.
Fout bij het maken van de databaseconnectie oplossen
De foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen zit het probleem in het wp-config.php bestand van je WordPress installatie. In sommige gevallen kan het ook zijn dat de database corrupt is geraakt of zit er ergens een technische fout.
Voordat je aan de slag gaat met het oplossen van het probleem, is het verstandig om eerst een back-up van je website te maken. We willen het probleem immers niet nog groter maken dan het al is. Aangezien je geen toegang meer hebt tot het WordPress paneel, kun je dit niet eenvoudig met een plug-in doen. Je zult dus eerst handmatig een back-up van je website moeten maken.
Oplossing 1: Controleer je wp-config.php
Om een connectie met de database te kunnen maken, heeft WordPress de volgende informatie van je database nodig:
- Een database naam
- Een database gebruikersnaam
- Een database wachtwoord
- Een database host (meestal localhost)
Al deze informatie wordt netjes opgeslagen in een bestand in je WordPress installatie, genaamd wp-config.php. Je vindt dit bestand in de hoofdmap van je WordPress installatie.
Als één van deze gegevens in de wp-config.php niet juist is, dan kan WordPress dus geen verbinding meer maken met je database. Met als resultaat dat je de foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie te zien krijgt.
In de meeste gevallen ligt het probleem bij de wp-config.php wanneer je bijvoorbeeld je website hebt verhuisd naar een andere hostingprovider of wanneer je bijvoorbeeld het wachtwoord van je database hebt gewijzigd.
Je kunt dit probleem oplossen door het wp-config.php bestand in de hoofdmap van je WordPress installatie te controleren. Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe je dat kunt doen.
Ik host mijn websites zelf bij Cloud86, dus hou er rekening mee dat de weergave er bij jou anders uit kan zien.
Allereerst log je in op je hosting omgeving (in mijn geval Cpanel, maar dat kan bijvoorbeeld ook DirectAdmin zijn). Weet je niet zeker hoe je daar terecht komt? Neem dan contact op me je hoster.
Zodra je bent ingelogd, kom je op het dashboard terecht. Zoek op het dashboard naar “MySQL Databases” en klik daarop:
Scroll naar het kopje “Current databases“. Daar zie je de naam van je database staan (meestal bevat de naam in het midden ergens een underscore ( _ ). Sla deze naam ergens in een apart tekstbestand op.
Scroll vervolgens verder naar beneden naar het kopje “Current users” en sla ook hier de database username die je ziet staan in een apart tekstbestand op.
klik vervolgens daarachter op “Change password“:
Wijzig daar het wachtwoord en klik op de knop “Change password“.
Je hebt nu een nieuw wachtwoord. Sla deze ook ergens op in een apart tekstbestand.
We hebben nu alle gegevens die we nodig hebben om de wp-config.php goed in te stellen. We gaan nu terug naar het dashboard van Cpanel. Scroll daar naar het kopje “File Manager” en klik daarop:
Klik in het volgende scherm op de map “public_html” en open in het volgende scherm het bestand “wp-config.php“. Je kunt dit doen door de naam te selecteren en vervolgens bovenin het scherm op “Edit” te klikken.
Het bestand wordt nu geopend. Controleer vervolgens de database gegevens die je in het bestand ziet staan en vergelijk ze met de gegevens die je in je tekstbestand hebt opgeslagen:
Zie je andere gegevens in je tekstbestand? Pas de gegevens dan aan in de wp-config.php en klik op “Save changes“.
Heeft deze oplossing de Fout bij het maken van de databaseconnectie niet opgelost? Geen zorgen. Ga verder met oplossing 2 hieronder.
Oplossing 2: Een corrupte database repareren
Als je de foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie krijgt, dan kan het zijn dat je database corrupt is geraakt. Dit ontstaat meestal door een fout die is ontstaan op de server van je hoster. Gelukkig kun je een corrupte database in WordPress gemakkelijk herstellen. WordPress heeft namelijk een standaard ingebouwde functie waarmee je een herstelmodus voor de database aan kunt zetten.
Om dat te doen zullen we opnieuw het bestand wp-config.php moeten openen, net zoals we dat hierboven (bij oplossing 1) hebben gedaan.
Vervolgens voeg je onderin dit bestand de volgende code toe:
define('WP_ALLOW_REPAIR', true);
Klik op “Save changes” en open vervolgens de volgende link: https://jouwdomein.nl/wp-admin/maint/repair.php. Je krijgt dan een pagina te zien om je database te herstellen.
Klik op de knop “Database herstellen” en wacht tot WordPress klaar is met het herstellen van de database.
Lukt het je niet om de database te herstellen via deze weg? Er zijn ook nog een aantal andere manieren om een corrupte database te herstellen. In je hosting omgeving (Cpanel) vind je onder het kopje “MySQL databases” namelijk ook een optie om de database te herstellen:
Klik daar op de knop “Repair Database” en wacht tot het herstelproces klaar is.
Oplossing 3: Neem contact op met je hostingprovider
Als bovenstaande oplossingen geen uitkomst hebben geboden, dan bestaat er een grote kans dat de foutmelding is ontstaan door een probleem bij de hoster. Je kunt in dat geval het beste contact met hen opnemen. De foutmelding Fout bij het maken van de databaseconnectie kan namelijk ook ontstaan wanneer er bijvoorbeeld teveel connecties tegelijk op de server worden gedaan. De server raakt dan als het ware overbelast en kan geen verbinding met de database tot stand brengen.
Als de fout wordt veroorzaakt door teveel connecties op de server, dan kan het zijn dat je de foutmelding soms wel en soms niet ziet. Het is belangrijk dat je dit probleem op tijd oplost. Het veroorzaakt namelijk niet alleen een foutmelding, maar zorgt er ook voor dat je website traag laadt wanneer hij wel bereikbaar is. Je hoster kan je helpen dit op te lossen.
Fout bij het maken van de databaseconnectie voorkomen
Kies een goede hoster
Een goede hoster (klik hier voor een overzicht van de beste WordPress hosting providers) biedt altijd dagelijkse back-ups van je website. Zo kun jij met één druk op de knop de bestanden en je database weer herstellen. Een goede hoster zorgt er daarnaast voor dat je hostingpakket wordt gemonitord. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld teveel connecties op de server zijn, zij daar direct een melding van krijgen. Ze kunnen jou daar dan van op de hoogte brengen en een passende oplossing bieden.
Managed WordPress hosting
Bij Cloud86 heb je daarnaast ook de mogelijkheid om Managed WordPress hosting af te nemen. Dat betekent dat zij het probleem voor je oplossen, ongeacht of de foutmelding door hen wordt veroorzaakt of niet.
Neem contact op
Ondanks dat er best wat standaard oplossingen zijn voor de fout in de databaseconnectie, kan het ook voorkomen dat de oplossing wat meer technische kennis vereist. Kom je er zelf niet meer uit en krijg je WordPress fout niet opgelost? Ik help je graag verder. Neem contact met mij op.