Inhoudstafel

Je domeinnaam vergeten te verlengen?

Wat gebeurt er wanneer je de domeinnaam vergeten verlengen bent van je bedrijf? Ben je je adres op het internet dan voorgoed kwijt en kan iemand anders jouw online bedrijfsnaam inpikken? Of kun je een domeinnaam opnieuw registreren?

We praten je doorheen de mogelijkheden om een verloren webadres terug te krijgen.

Kleine fout, grote gevolgen

Je bent je domeinnaam vergeten verlengen: het kan de beste overkomen. Een vergeten factuur of een verkeerd ingevoerde boeking zorgen er al snel voor dat je domeinnaam officieel vervalt. Hoewel het adres van je website op het internet iets heel eenvoudigs is, blijft je domeinnaam erg waardevol. Ook grote organisaties zijn al in de val getrapt van een verlopen domeinnaam. Zelfs multinationals als Microsoft en Dell kunnen ervan meespreken…

Hoe werkt de registratie van een domeinnaam?

Een domeinnaam koop je niet zomaar voor eeuwig en altijd. Je betaalt elk jaar opnieuw voor het recht om een bepaald domein te gebruiken. Dat geldt voor elke individuele extensie, zoals .be of .com. In ons land is DNS Belgium als onafhankelijk beheerder verantwoordelijk voor alle registraties van domeinnamen die eindigen op .be. De aankoop (of eigenlijk de huur) van je domeinnaam gebeurt echter altijd via een erkende registrar. Dat is de derde partij die instaat voor de praktische afhandeling en randdiensten voor je domeinnaam, zoals website hosting en mailbox voor je e-mailadres. Als je vergeet om je domeinnaam te verlengen bij je registrar, dan kan het gebeuren dat je website plots op zwart gaat.

Help, mijn domeinnaam is verlopen. Wat nu?

Als je de verlenging van je domeinnaam niet op tijd betaalt, zal  je website onvermijdelijk ontoegankelijk worden op de vervaldatum. Geen paniek: je website is niet weg. Hij is enkel onbereikbaar geworden voor internetsurfers. Je teksten en afbeeldingen staan nog steeds online bij je hostingprovider. Je moet er enkel voor zorgen dat je domeinnaam weer van jou wordt. En dat is zeker mogelijk, al blijft snel handelen de boodschap.

Je domeinnaam terugkrijgen

Een verlopen domeinnaam gaat eerst in quarantaine. Voor .be-extensies duurt die periode 40 dagen. In die tijd heb jij als laatste eigenaar het alleenrecht om je domeinnaam terug te kopen, zonder extra kosten. Snelheid is dus de boodschap. Merk je dat je website plots offline gaat omdat je de verlenging bent vergeten of niet correct hebt uitgevoerd, neem dan zo snel mogelijk contact op met je domeinbeheerder. Met wat geluk kun je jouw domeinnaam netjes verlengen en kom er er met de schrik vanaf.

Na die zogenaamde respijtperiode gaat er meestal nog een korte extra wachtperiode in. Die hangt echter af van je registrar en is niet gegarandeerd. Bij een laattijdige verlenging in deze tweede wachtperiode zul je wel extra moeten betalen – typisch een bedrag tussen de honderd en tweehonderdvijftig euro, afhankelijk van je domeinbeheerder. Dat vermijd je dus maar beter!

Speel op veilig

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt net zo voor het beheer van domeinnamen. Zorg altijd voor correcte contact- en betaalgegevens bij je registrar, zodat je zeker geen facturen mist. Toch te laat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de beheerder van je domein. Meestal kun je zonder ernstige gevolgen weer aan de slag, zolang je maar op tijd in actie komt.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.