Inhoudstafel

WordPress Inloggen: Zo kom je bij het loginscherm

Om toegang te krijgen tot het controlepaneel van jouw WordPress omgeving als admin, kun je in de browser de URL van jouw website typen, gevolgd door "/wp-admin". Bijvoorbeeld: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Zodra je op "Enter" drukt, kun je inloggen met het door jouw eerder gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

In WordPress inloggen is gelukkig niet heel moeilijk. Nadat je jouw domeinnaam heb geregistreerd en één van de hosting partijen hebt gekozen om je website bij te hosten, ontvang je normaal gesproken een e-mail met daarin de inloggegevens voor je website. Deze inloggegevens bestaan uit een link naar de WordPress admin pagina (meestal iets als www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin), een gebruikersnaam en een wachtwoord. In onderstaande stappen leg ik je uit hoe je precies inlogt op jouw WordPress omgeving en wat je kunt doen als je problemen ervaart bij het inloggen.

In WordPress inloggen: Wat heb ik nodig?

Om in te kunnen loggen op je WordPress dashboard heb je 3 dingen nodig:

  • De link naar de inlogpagina van het controlepaneel
  • Je gebruikersnaam van je WordPress omgeving
  • Het bijbehorende wachtwoord

Stap 1: Ga naar je WordPress inlogscherm

De link naar je WordPress admin pagina eindigt zoals gezegd in 95% van de gevallen op /wp-admin (bijvoorbeeld: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin). In dit geval hoef je dus simpel gezegd alleen www.jouwdomeinnaam.nl aan te passen naar jouw eigen domeinnaam en dat in de adresbalk van je browser te typen.

WordPress link naar controlepaneel

Nu je je url aangepast hebt, druk je op “Enter”. Daarna zou je zou het onderstaand scherm moeten zien:

WordPress inloggen

Je kunt nu doorgaan naar stap 2 (Inloggen met je inloggegevens) hieronder.

Problemen met de link naar het WordPress dashboard

Zie je bovenstaand scherm niet wanneer je /wp-admin achter jouw domeinnaam hebt gezet en op Enter hebt gedrukt? Controleer dan je link op eventuele spelfouten. Zie je geen spelfouten? Dan kunnen er nog 3 andere oorzaken zijn waarom je niet in kunt loggen:

  • Jouw website staat onder een subfolder: het kan zijn dat je WordPress niet is geinstalleerd op www.jouwdomeinnaam.nl, maar op een subdomein of subfolder daarvan. Bijvoorbeeld www.jouwdomeinnaam.nl/subfolder of subdomein.jouwdomeinnaam.nl. Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door je website te bezoeken. Ga naar je website en controleer de link die je bovenin de adresbalk ziet staan. Is deze exact hetzelfde als de domeinnaam die je gebruikt voor de link naar /wp-admin?
  • De locatie van je WordPress controlepaneel is gewijzigd: Jij, je webhoster of je websitebouwer heeft een plug-in geïnstalleerd waardoor het WordPress controlepaneel op een andere omgeving dan de standaard /wp-admin staat. Dit wordt weleens gedaan om de veiligheid van je WordPress omgeving te waarborgen. Om dit op te lossen, zul je contact op moeten nemen met degene die deze plug-in voor je heeft geïnstalleerd. Mocht dat niet mogelijk zijn, maak dan gebruik van mijn optie “WordPress: hulp op afstand“. Daarmee kan ik je helpen de plug-in uit te zetten op serverniveau.
  • Je hosting of website is offline: is je website volledig offline? Dan kan het zijn dat je hostingprovider problemen ervaart. Om de oorzaak hiervan te achterhalen kun je het beste contact opnemen met je webhoster.
  • Je WordPress is gehackt: geen zorgen, dit komt gelukkig minder vaak voor. Er is geen reden om daar direct vanuit te gaan. Mocht je wel zijn gehackt, dan zie je vaak ook andere rare dingen op je website, zoals een onbereikbare website of rare teksten en afbeeldingen.

Stap 2: Log in met je inloggegevens

Nu je je WordPress loginscherm hebt gevonden, kun je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Houdt er rekening mee dat de gebruikersnaam en het wachtwoord van je WordPress omgeving altijd hoofdlettergevoelig zijn.

Problemen met je inloggegevens

Weet je je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer? Dan kun je een nieuw wachtwoord aanmaken. Onderin het inlogscherm, vind je een knop “Je wachtwoord vergeten?“. Wanneer je op deze link klikt, kun je het wachtwoord herstellen met je e-mailadres. Je ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met daarin een link. Via die link in deze e-mail kun je het nieuwe wachtwoord voor je WordPress website opgeven.

Wachtwoord vergeten

Krijg je geen e-mail binnen? Dan is er waarschijnlijk geen account gekoppeld aan dit e-mailadres. Probeer het dan eens met een ander e-mailadres. Of zoek in je mailboxen eens naar “WordPress” om te kijken of je de inloggegevens misschien al eens een keer hebt ontvangen.

Lukt dat ook niet? Dan is je enige optie om het wachtwoord te herstellen via de database.

Inloggen in WordPress zonder inloggegevens

Lukt het je niet om in te loggen, wat je ook probeert? Dan kun je het wachtwoord eventueel nog herstellen in de database. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval wat moet rommelen in de database van je website. Hierdoor is het belangrijk dat je van te voren een goede back-up maakt van de bestanden en de database van je website.

Ben je hier niet bekend mee of durf je het niet goed aan? Maak dan gebruik van WordPress Hulp op Afstand.

1. Log in op je database omgeving: meestal is dit www.jouwdomeinnaam.nl/phpmyadmin, maar dat is niet in alle gevallen zo. Weet je de link niet, dan kun je dit navragen bij je webhoster.

phpmyadmin inloggen

2. Klik aan de linkerkant op de naam van jouw database (in mijn screenshot hieronder is dat bijvoorbeeld “mijn_database”):

wachtwoord herstellen via PHPmyAdmin

2. Klik daarna op de tabel xx_users:

Wordpress gehackt wp_users tabel

3. Klik vervolgens op “Wijzigen” achter één van de gebruikersnamen die je aan de rechterkant ziet staan. Let er op dat de gebruiker die je aanpast alle beheerdersrechten moet hebben. Zie je meerdere gebruikers staan hier? Let er dan op dat je een gebruiker wijzigt waarvan je zeker weet dat deze voldoende rechten heeft.

Wijzig de wp_users tabel

4. Wijzig het e-mailadres naar je eigen e-mailadres en klik op “Starten”.

5. Je kunt nu opnieuw een nieuw wachtwoord aanvragen via het WordPress controlepaneel (zie stap 2 hierboven). Tip: zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord instelt.

Tip: laat WordPress je gegevens onthouden

WordPress biedt op het inlogscherm een optie om je wachtwoord en gebruikersnaam te onthouden. Zo zorg je ervoor dat een volgende keer dat je het inlogscherm bezoekt, je inloggegevens al standaard ingevuld staan. Ideaal dus. Om hier gebruik van te maken, hoef je alleen maar het vinkje voor “Onthoud mij” aan te zetten:

Onthoud mij functie

Inloggen in WordPress gelukt?

Bovenstaande stappen met succes doorlopen? Mooi! Je bent nu ingelogd in het dashboard van je WordPress website. Als het goed is zie je iets dat lijkt op het volgende scherm:

Inloggen op het Dashboard

Je kunt nu alle inhoud van je website bewerken. In de meeste gevallen kun je dat doen onder het kopje “Berichten” en “Pagina’s” in het menu aan de linkerkant.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.