Het afnemen van een hostingpakket is het eerste dat je doet wanneer je investeert in een website of webshop. In dit artikel bespreek ik waarom het hebben van goede hosting zo belangrijk is en waar je op moet letten.
Wat is hosting?
Wat betekent hosting nu eigenlijk precies? Simpel gezegd is hosting een stukje ruimte op een server, waarin al jouw website data kan worden opgeslagen. Een website bestaat namelijk uit een aantal bestanden en een database en die moeten ergens worden opgeslagen voordat je website kan worden getoond.
Je kunt hosting dus zien als een soort opslagruimte voor je bestanden. Net zoals je spullen kunt opslaan in een gehuurde opslagruimte, kun je de bestanden en database van je website dus ook opslaan in zo’n online ruimte. De hosting provider (degene waar je de hosting afneemt), zorgt er vervolgens voor dat je bestanden veilig worden bewaard en altijd toegankelijk zijn zodra een bezoeker je domeinnaam bezoekt.
Hoe werkt hosting? Zodra je een hostingpakket bij de hosting provider hebt afgenomen, krijg je meestal binnen enkele minuten na je bestelling de inloggegevens van je hostingpakket toegestuurd. Via deze inloggegevens kun je de bestanden en database van je website uploaden. Heb je dat goed gedaan, dan wordt daarna je website zichtbaar op de door jou gekozen domeinnaam.
Wat is een hosting provider?
Een hosting provider (ook wel een webhost of hostingpartij genoemd) is een bedrijf dat hostingdiensten aanbiedt. Zij beschikken over de servers om je website op te hosten. Zo’n hosting provider richt zich in de meeste gevallen niet alleen op het aanbieden van hosting, maar kan bijvoorbeeld ook een domeinnaam, een SSL-certificaat en back-ups van je website leveren.
Wat is een hostingpakket?
Een hostingpakket is een een soort bundel van diensten en/of functies die door de hosting provider wordt aangeboden om je website te kunnen hosten. Het zijn dus eigenlijk vooraf samengestelde pakketten met verschillende specificaties en hun bijbehorende prijzen.
De meeste hostingpakketten hebben door de regel vaak wel dezelfde opties, maar er zijn een aantal zaken waar je even goed op zult moeten letten:
- Schijfruimte: zorg ervoor dat je voldoende schijfruimte afneemt. Onvoldoende schijfruimte kan namelijk zorgen voor een trage website of zelfs een onbereikbare website.
- Bandbreedte: let er op dat je voldoende bandbreedte afneemt. De bandbreedte is de hoeveelheid verkeer die op je website mag komen in combinatie met de snelheid waarmee de inhoud van je website wordt geladen. Onvoldoende bandbreedte kan ervoor zorgen dat je website offline raakt.
- E-mailaccounts: controleer hoeveel mailboxen je toe mag voegen en of dit voldoende voor je is.
- Klantenservice: neem vooraf even contact op met je hosting provider om te kijken of de snelheid en professionaliteit van de provider aan je wensen voldoet. Hier kan tussen de hosting providers namelijk een groot verschil zitten.
Waarom heb ik hosting nodig?
Het antwoord daarop is vrij simpel. Zonder hostingpakket kan je website namelijk niet worden weergegeven. Los daarvan heeft een hostingpakket ook nog wat andere leuke voordelen. Zo kun je in de meeste gevallen namelijk ook een gratis zakelijk e-mailadres aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een mailbox als info@jouwdomeinnaam.nl.
Heb ik dan ook een domeinnaam nodig?
Ja. Om je website online weer te geven, is het hebben van een domeinnaam noodzakelijk. Een domeinnaam is het adres waarmee mensen je website kunnen vinden op het internet. Bijvoorbeeld – in ons geval – webadvisor.be.
In sommige gevallen kan het zijn dat je website wordt opgeslagen onder een subdomein van de hostingpartij. Bijvoorbeeld mijnwebsite.mijnhostingprovider.nl. In dat geval hoef je zelf geen domeinnaam te regelen. Toch zou ik je dat wel sterk aanraden; een domeinnaam zorgt namelijk voor een unieke en professionele identiteit op het internet.
Wanneer je een hostingpakket aanschaft, zul je merken dat de meeste hostingproviders ook domeinregistraties aanbieden. Je vindt de optie om een domeinnaam toe te voegen vaak later in het bestelproces.
Heb je al een domeinnaam bij een andere partij geregistreerd? Dan kun je deze meestal koppelen aan je nieuwe hostingpakket door de DNS of nameservers van je domeinnaam aan te passen. Om dat te doen, kun je bij je hosting provider de gegevens hiervoor opvragen.
De verschillende soorten hosting
Een hosting provider biedt vaak meerdere soorten hostingpakketten aan. Zo zijn er naast de standaard hostingpakketten bijvoorbeeld ook pakketten die speciaal ingericht zijn voor onder andere WordPress hosting of budget hosting.
Daarnaast kun je naast deze shared hosting ook kiezen uit complete Dedicated servers of een VPS. Deze zijn doorgaans wat duurder, maar daardoor heb je wel veel meer vrijheid en ruimte voor je website beschikbaar. Bij een Dedicated server en VPS kun je in de meeste gevallen een onbeperkt aantal websites toevoegen (totdat de ruimte vol zit).
Wat kost hosting?
Wat hosting kost, is afhankelijk van een hoop factoren. Iedere hostingpartij hanteert niet alleen andere prijzen, maar ook andere specificaties per pakket. Welk pakket je nodig hebt, is afhankelijk van jouw eigen wensen. Kies je voor budget en heb je weinig wensen? Dan heb je vaak aan een hostingpakket voor een paar euro per maand al genoeg. Voor meer krachtigere hostingpakketten kun je daarentegen soms tot wel honderden euro’s in de maand betalen.
Houdt er wel rekening mee dat de goedkoopste opties niet altijd de beste keuze zijn. Het prijsverschil zit hem vaak ergens in en meestal wordt er als eerste bezuinigd op de klantenservice of de beschikbare functies. Het is dus belangrijk dat je hier vooraf gedegen onderzoek naar doet.
” Alleen via deze link 40-55% korting op het eerste jaar hosting!”
Waar moet ik dan op letten bij het kiezen van hosting?
Mocht je al wat rond hebben gekeken dan heb je vast gemerkt dat er verschillende hostingproviders beschikbaar zijn, elk met hun eigen hostingpakketten, prijzen en functies. Om je een goede richtlijn te geven, zou ik in ieder geval letten op de volgende functionaliteiten.
VROOOOM! 🏎️☁️
Een website moet snel zijn. Niemand wil tegenwoordig nog wachten op bepaalde informatie wanneer de concurrent het sneller kan laten zien. En daarnaast keurt Google je website ook nog eens af als je website er te lang over doet om te laden. Google heeft namelijk aangekondigd dat snelheid vanaf mei 2021 een belangrijke rankingfactor zal zijn.
Uit een studie van Google is te zien dat websites die binnen 5 seconden laden, minstens 2x zoveel omzet behalen dan websites die er 19 seconden over doen.
Tip: vraag bij je hoster na in welk land de server precies staat. Een server die namelijk in Amerika staat terwijl jouw bezoekers uit België of Nederland komen, zorgt er namelijk voordat je de eerste TTFB (Time To First Byte) er een stuk langer over doet dan wanneer de server dichterbij staat.
Safety first
Veiligheid boven alles! Want een veilige website, loopt minder risico om gehackt te worden. Vraag je hosting provider dus na hoe ze hun beveiliging hebben geregeld. Een hack heeft namelijk niet alleen een negatieve impact op je naam, maar zorgt ook voor een slechte vindbaarheid in zoekmachines als Google.
Klantenservice
In alle jaren heb ik tientallen hosting providers getest en geprobeerd, maar wat zit er een enorm verschil in de klantenservice. Misschien denk je dat dit voor jou niet zo erg is, maar wanneer je iets van ze nodig hebt, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Check dus van te voren goed of de support qua klantvriendelijkheid, snelheid én professionaliteit aan je verwachtingen voldoen.
wat is dan een goede hosting provider?
Een goede hosting provider voldoet aan minstens alle punten hierboven. Er zijn best wat hosting providers op de markt, maar er zijn er maar een paar waar ik zelf zeer goede ervaringen mee heb. Op dit moment zou ik persoonlijk zelf mijn websites alleen nog hosten bij Cloud86 en Combell.