Wat kan ik met deze Nameservers Check tool?
Via deze handige Nameservers Check tool kun je snel en gemakkelijk de nameservers van elke domeinnaam achterhalen.
Nameservers, ook wel NS genoemd, zijn een record type van de DNS van een domeinnaam en kunnen worden ingesteld via de domeinnaam-provider. Zodra een browser een DNS verzoek doet naar een DNS-server, worden de nameserver records verstuurd. De nameservers halen vervolgens het ip-adres van de domeinnaam op.
Het kan dus af en toe handig zijn om de nameservers van een website te achterhalen via een Nameservers Check tool (ook wel een NS Lookup genoemd). Vooral wanneer je wilt controleren of deze wel goed zijn ingesteld.
Wat zijn nameservers precies?
Nameservers zijn eigenlijk een soort digitale telefoongids. Elke website die je bezoekt, heeft een uniek adres. Zo’n adres heet een IP-adres. Dat lijkt op een soort telefoonnummer.
Wanneer iemand je website bezoekt, dan typt hij de domeinnaam van de website in, bijvoorbeeld “webadvisor.be”. De computer weet vervolgens niet direct welk ip-adres bij die naam hoort, dus moet hij een nameserver raadplegen om het ip-adres op te zoeken. Zo’n nameserver is een soort computer die speciaal is ingesteld om snel het ip-adres van een website terug te kunnen koppelen.
Waar kan ik mijn nameservers aanpassen?
Je kunt de nameservers van je domeinnaam aanpassen bij je domeinnaam-provider. Dit is de partij waar je in het begin je domeinnaam hebt gekocht. Dit kan bijvoorbeeld Combell of Cloud86 zijn, maar ook één van de vele andere domeinnaam-providers die er zijn.
Tijdens je domeinregistratie worden altijd eerst de standaard nameservers van de domeinnaam-provider ingesteld. Je kunt de nameservers in de meeste gevallen via je account bij de domeinnaam-provider aanpassen. Het wijzigen van de nameservers ziet er ongeveer zo uit – maar kan verschillen per domeinnaam-provider:
Weet je niet precies hoe je je nameservers binnen je account kunt wijzigen? Neem dan contact op je domeinnaam-provider.
Weet je niet wie je domeinnaam-provider is? Check dan je domeinnaam op who.is. In veel gevallen vind je daar meer informatie over wie de domeinnaam voor je beheert.
Zijn nameservers en DNS hetzelfde?
In het kort: nee. Maar de twee zijn wel nauw met elkaar verbonden.
DNS kun je als het ware zien als een telefoonboek voor het internet. Het zet IP-adressen om naar domeinnamen.
Een nameserver daarentegen, is een soort gids die je helpt om het telefoonboek te vinden. Het is dus eigenlijk de locatie van het telefoonboek.
Simpel verwoord is de DNS dus een systeem dat IP-adressen vertaalt naar domeinnamen, terwijl een nameserver je helpt de juiste DNS te vinden die deze informatie bevat. Nameservers overkoepelen dus de DNS.
NS Lookup: Wat is TTL?
In de Nameservers Check tool zie je bij iedere nameserver de afkorting TTL staan. TTL is een afkorting voor Time To Live. Dit is een term die wordt gebruikt in alle DNS-records om aan te geven hoe lang een record geldig blijft nadat deze is gewijzigd.
De TTL wordt altijd weergegeven in seconden. Zo staat een TTL van 3600 bijvoorbeeld voor 60 minuten.
Je kunt de TTL zien als een soort cache. Stel dat de TTL van je DNS of nameservers staat ingesteld op 3600 (60 minuten) en je wijzigt deze, dan duurt het ongeveer 1 uur voordat de nieuwe DNS of nameservers actief worden. Het duurt dan dus ook 60 minuten voordat je nieuwe nameservers worden weergegeven in de Nameservers Check Tool.
Zodra de TTL dus is verlopen, wordt de DNS-server als het ware ververst en worden je nieuwe wijzigingen actief.
Hoeveel nameservers heeft een domeinnaam?
Misschien heb je het in deze Nameservers Check tool al gemerkt: je domeinnaam heeft altijd minimaal twee nameservers.
Je kunt dit aantal echter naar wens uitbreiden met meerdere nameservers. In de meeste gevallen zie je echter meestal maximaal drie nameservers per domeinnaam.
Waarom heeft een domeinnaam meerdere nameservers?
Een domeinnaam bevat zoals gezegd altijd minstens 2 nameservers. We noemen dit ook wel een primaire en een secundaire nameserver.
De primaire nameserver is de nameserver die als eerste staat ingesteld en is de hoofdserver.
Wanneer je primaire nameserver niet reageert (vanwege een storing of vanwege een andere reden), dan zal de secundaire nameserver het overnemen. De secundaire nameserver is dus eigenlijk een backup nameserver van de primaire nameserver en wordt pas actief als de primaire nameserver niet meer werkt.
Heb je via deze Nameservers Check tool een NS Lookup gedaan en lijken je nameservers niet goed te zijn ingesteld? Dan kan dat er voor zorgen dat je website, e-mail of andere diensten niet meer goed werken of zelfs offline zijn.
Nameservers recent gewijzigd?
Heb je de nameservers onlangs via je domeinnaam-provider gewijzigd? Dan kan het 6-8 uur duren voordat je de wijzigingen in de Nameservers Check tool terugziet. Het kan dus zijn dat je in dat geval in de NS Lookup tool nog de oude nameservers ziet.
Zie je de wijziging na 12 uur nog niet in de Nameservers Check tool verschijnen? Dan is er mogelijk iets misgegaan. Controleer of de instellingen bij je domeinnaam-provider goed staan en vraag je domeinnaam-provider om even mee te kijken.