Help, ik krijg veel spam in mijn mailbox! Tips en adviezen tegen spam

Het is een klacht die je vaak hoort bij computergebruikers, op de werkvloer maar ook thuis: een grote hoeveelheid storende spam in je mailbox. Wat je ook probeert, de spam in je mailbox lijkt niet te stoppen en – zeker als je niets doet – lijkt het ook alleen maar meer en erger te worden. Hoog tijd om in actie te komen en iets aan die vervelende spam te doen. Maar hoe kun je slim een rem zetten op de hoeveelheid spam die in je mailbox, de mailbox van huisgenoten of collega’s belandt? We hebben hieronder de beste tips verzameld om spam tegen te gaan. Gebruik ons advies en je zult zien dat je steeds minder ongewenste mails in je mailbox krijgt en spam uiteindelijk nauwelijks kans meer maakt om je mailbox te bereiken. Hier staat met opzet ‘nauwelijks’, want het volledig uitbannen van spam is helaas onmogelijk.

Inhoudstafel

Open onbetrouwbare berichten niet

Een van de beste manieren om de grote hoeveelheid spam in je mailbox tegen te gaan, is om berichten die op spam lijken of van een onduidelijke afzender zijn, niet te openen. En wat je zeker niet moet doen, is reageren op dergelijke berichten. Zodra de afzender van spam door heeft dat jouw mailadres werkt, zal deze ervoor zorgen dat je nog veel meer spamberichten toegestuurd krijgt. Het openen van (mogelijke) spamberichten is verder af te raden, omdat hierin vaak linkjes of bijlagen staan die kunnen leiden tot computervirussen, oplichting en andere ellende. Kortom: vertrouw je een mailbericht niet, neem dan het zekere voor het onzekere en verwijder de e-mail zonder deze te openen.

Ga zorgvuldig om met je mailadres

Het is verleidelijk, maar niet verstandig: jouw e-mailadres openbaar op het internet zetten. Zeker mensen die een eigen website hebben, trappen nog wel eens in deze valkuil en zetten hun e-mailadres openbaar op de contactpagina van hun website. Doe dit niet en verberg je mailadres onherkenbaar op een site met contactformulier. Spammers gebruiken namelijk speciale programma’s om via het internet geldige mailadressen te verzamelen, die gebruik kunnen worden om hun spam heen te sturen. Blijft jouw e-mailadres online onbekend, dan is de kans op spam al een stuk kleiner!

Kies voor een goede e-mailprovider

Gratis e-mailadressen komen vaak met een mailbox met zwakke spamfilter en/of zonder de mogelijkheid om een filter te gaan configureren. Outlook en Gmail doen het nog vrij goed wat spam betreft. Een Telenet of Proximus account scoort hierop dan weer een stuk slechter.

Idealiter kies voor een betalende mailbox met een gepersonaliseerd e-mailadres bij een e-mailprovider die zich hier op toelegt. In België is het Combell dat door velen wordt aangeraden. Bij Combell krijg je zelfs een mailbox gratis wanneer je een domeinnaam registreert.

Voor meer informatie over het aanmaken van een eigen e-mailadres, lees je best onze blogpost hierover.

Gebruik wat vaker de BCC-functie van je mailprogramma

Wanneer je vaak en veel e-mails verstuurd naar meerdere adressen, zeker als het e-mailadressen betreft van personen die je niet direct kent, is het verstandig om de mailadressen van anderen in de BCC te zetten. Hierdoor kunnen de ontvangers niet zien naar wie jouw e-mail nog meer is verstuurd. Door wat vaker de BCC te gebruiken, help je andere mensen om minder last te krijgen van spam.

Installeer een betrouwbare antivirusscanner

Het installeren van een antivirusprogramma van een betrouwbaar bedrijf voorkomt ook veel ellende op het gebied van spam. Programma’s die virussen tegenhouden, hebben vaak meerdere opties en extensies om spam mails tegen te gaan.

Houd je zelf ook aan de regelgeving

Ongevraagd grote groepen mensen een e-mail sturen, wordt beschouwd als spamming. Zorg ervoor dat je dit niet doet en houdt je aan de regels die hieromtrent zijn opgesteld. Kortom: verstuur geen e-mails naar grote groepen mensen die je al dan niet kent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Tweeten
Share on linkedin
Delen
Blijf op de hoogte
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we brengen je op de hoogte wanneer er meer advies online komt.
Geen tijd om op zoek te gaan naar de juiste websitebouwer? Wij helpen je gratis.