Inhoudstafel

9 tips om spam te vermijden in je mailbox

Spam, spam en nog eens spam! Iedereen kent het wel, je opent je mailbox en het enige dat je ziet zijn spam e-mails. Dat is bij mezelf al een tijdje geleden. Maar hoe heb ik ervoor gezorgd dat mijn mailbox spamvrij is?

Om met de deur in huis te vallen: Spam helemaal vermijden is quasi onmogelijk. Spijtig genoeg.  Het aantal spam e-mails substantieel verminderen is dan weer wél eenvoudig te doen. Al zeker als je mijn 9 onderstaande tips volgt.

1. Zet je e-mailadres nooit online

De ‘spammers’ moeten hun e-mails ergens halen. Toegegeven, ze hebben hier heel wat inventieve manieren voor, maar de meest voorkomende is nog steeds het inzetten van robots. Deze robots scannen het internet en gaan op zoek naar e-mailadressen.

Als je e-mailadres niet op het internet staat, gaan ze het daar alvast niet vinden.

2. Gebruik de opt-out functie

Nieuwsbrieven die je ontvangt omdat je hier ooit toestemming voor hebt gegeven, zijn technisch gezien geen spam.

Neemt niet weg dat ze vaak je mailbox vervuilen en al snel niet meer zo relevant zijn.

Probeer systematisch gebruik te maken van de uitschrijf mogelijkheid (of opt-out) onderaan de mail. Die mogelijkheid daar voorzien is namelijk verplicht. Elk bedrijf dat jou op zijn nieuwsbrieflijst heeft staan, moet je de mogelijk geven om je uit te schrijven.

Maak hier even tijd voor en je zal het aantal ongewenste e-mails sterk zien afnemen.

3. Gebruik Gmail of Outlook.com

Webmail zoals Gmail of Outlook.com (vroeger Hotmail) heeft spamfilters waar de meeste providers niet aan kunnen tippen.

Wil dit dan zeggen dat je gebruik moet maken van een @gmail.com e-mailadres? Nee, hoeft niet. Je kan je eigen, unieke mailadres registeren en dit zodanig configureren dat je het kan gebruiken in combinatie met een Gmail of Outlook.com mailbox.

4. Blokkeer de afzender

Ongeacht welke webmail of tool je gebruikt, er is steeds de mogelijkheid om een afzender te blokkeren.

Merk je dat je regelmatig spam ontvangt van dezelfde afzender? Blokkeren.

5. Spam rapporteren

Net zoals bij het blokkeren van de afzender, gaat je webmail je ook de mogelijkheid geven om een specifieke mail te rapporteren als spam.

Mails van afzenders die regelmatig worden gerapporteerd – ook door andere mensen – gaan op termijn worden tegengehouden door de spamfilter.

6. Gebruik een alias

De meeste e-mail providers geven je de mogelijkheid om gratis aliassen aan te maken. Mails naar deze e-mailadressen komen weliswaar mee toe bij je andere mails maar dankzij een eenvoudige filter kan je deze wel gaan afzonderen. Zo heb je meer controle over wat je wel en niet wil zien.

7. Verhoog het beschermingsniveau

Gebruik je Outlook van Microsoft om je e-mailadressen in te beheren? Dan is er standaard een spamfilter voorzien.

Merk je dat je toch nog veel spam krijgt? Dan heeft Outlook de mogelijkheid om het beschermingsniveau te verhogen. Zo wordt er nog net iets kritischer gekeken naar de mails die je ontvangt.

Hoe je dit instelt is sterk afhankelijk van de versie die je hebt. Je gaat hiervoor best even te rade bij je IT-partner.

8. Gebruik BBC

Bescherm andere zoals ook jij beschermt wil worden. Is dat niet één van de geboden? Het zal alleszins in de buurt komen 🙂

Wanneer je een e-mail stuurt naar een groot aantal ontvangers, zet je deze best niet allemaal in het CC-veld. Het is veiliger om jezelf als ontvanger te zetten en alle overige e-mailadressen in het BBC-veld. Op die manier zien de ontvangers elkaars e-mailadres niet en kunnen de e-mailadressen zo niet op een verkeerde plaats terechtkomen.

Wanneer er mails binnenkomen van afzenders die je niet kent of niet vertrouwt, klik je best niet op een link. Zelfs de “Uitschrijven” link is in zo’n geval een risico.

Niet op een onbekende link klikken helpt trouwens niet alleen voor het voorkomen van spam, ook virussen worden op die manier vaak verspreid.

Conclusie

Er zijn heel wat manieren om de spam in je mailbox te verminderen. Op termijn kan je zelfs de spam grotendeels vermijden.

Neem de tijd om deze tips systematisch gaan toe te passen en het lezen van je mails zal in de toekomst een stuk minder frustrerend zijn.

Delen
Tweeten
Delen
Jannet van Dijk
Auteur: Jannet van Dijk
Van je hobby je job maken, dat is toch een droom voor iedereen? Daarom ben ik met Webadvisor gestart. Mensen adviseren is mijn hobby. Ik help graag de mensen vooruit met mijn ervaring. En je hoeft er zelfs niet voor te betalen.